Hoe groot moet het hok zijn voor een konijn?
Een konijn moet overal languit kunnen liggen, dus ook langs de korte kant van het hok. Hoe meer konijnen hoe groter het hok. Ook geldt: hoe groter hoe beter!
Kan ik een konijn ook alleen houden?
Nee, konijnen kunt u beter minimaal per twee houden, omdat het groepsdieren zijn. Een konijn die alleen is wordt erg snel eenzaam. Ook daalt de levensverwachting. Normaal gesproken kan een konijn wel 8 tot 12 jaar worden, maar een konijn die alleen leeft wordt doorgaans minder oud.
Wat is het beste voer voor een konijn?
Er zijn twee verschillende soorten voer voor konijnen, brokjes en gemengd voer. In brokjes zit alles wat een konijn nodig heeft en gemengd voer bevat brokjes, maïs en granen. Het nadeel hiervan is dat konijnen vaak alleen de maïs en granen opeten en de brokjes laten liggen, waar de meeste voedingsstoffen in zitten.
Een konijn heeft ongeveer 25 gram voer per kilo lichaamsgewicht nodig. Daarnaast moet dit aangevuld worden met onbeperkt hooi en wat groenten.
Wanneer en hoe vaak moet mijn konijn ingeënt worden?
Een konijn moet één a twee keer per jaar ingeënt worden tegen myxomatose en VHS (aantal keer per jaar verschilt per dierenarts). Regelmatig komt er een dierenarts in de winkel om konijnen te enten.
Hoe vaak moeten de nagels van mijn konijn geknipt worden?
Het is per konijn verschillend wanneer de nagels geknipt moeten worden. Gemiddeld is het om de 1 tot 2 maanden. Als u niet weet hoe u de nagels moet knippen of het niet durft kunt u om hulp vragen bij uw Dierspecialist winkel.
Kunnen konijnen gebitsproblemen krijgen?
Konijnen kunnen zeker wel gebitsproblemen krijgen, omdat de tanden en kiezen altijd doorgroeien. Als konijnen verkeerde voeding krijgen, slijten de voortanden en kiezen niet genoeg af. Dit kunt u voorkomen door brokjes te voeren in combinatie met hooi, groenvoer en iets te knagen.
Het is erg belangrijk om regelmatig de tanden van het konijn te controleren. Als het konijn niet meer wil eten is een dierenartsbezoek altijd verstandig!
Mijn konijn heeft diarree, hoe komt dit en wat kan ik eraan doen?
Er zijn een aantal oorzaken waardoor een konijn diarree kan krijgen. Dit kan onder andere door ziekte, stress of verkeerde voeding komen.
Ga naar uw dierenarts als uw konijn diarree heeft. Een konijn droogt snel uit, zal snel stoppen met eten en sterven.
Mag een konijn alle soorten groeten en fruit hebben en hoeveel?
Als u een konijn groenvoer geeft, moet u hem eerst eraan laten wennen. Om te beginnen geeft u een keer per 2 dagen een klein stukje groenvoer. Gaat dit goed (geen diarree), kunt u de stukjes wat groter maken en wat vaker geven. Fruit mag alleen in beperkte mate gegeven worden, omdat hier veel suiker in zit.
Hieronder staat een lijst met welke groenten en fruit ze wel en niet mogen hebben:
WEL:
Andijvie
Broccoli
Bleekselderij
Selderieknol
Koolrabi
Witlof
Veldsla
Waterkers
Boerenkool
Mosterdblaadjes
Frambozenblaadjes
Wortel
Appel
Peer
Banaan
Perzik
Kiwi
Ananas
Aardbei
Papaya
Meloen
Mango
Druif
Kers
Framboos
NIET:
Prei
Ui
Bieslook
Bonen
Erwten
Mais
Spruitjes
Diverse koolsoorten