Loading...
Ziektes Koi 2017-04-26T09:52:12+00:00

Ziektes Koi

Vanzelfsprekend probeert iedereen te voorkomen dat zijn of haar kostbare Koi ziek wordt, maar uiteraard, net als mensen, kan natuurlijke elke Koi een keer ziek worden. Ook kan de Koi getroffen worden door parasieten. U moet erop bedacht zijn dat zelfs een kleine verwonding soms zelfs op korte termijn, fataal kan zijn voor uw Koi. Indien u niet op tijd ziekte waarneemt bij één van uw Koi kan dat desastreuze gevolgen hebben voor uw gehele verzameling unieke Koi.

Veel van deze ziektes kunt echter u voorkomen door bijv. de juiste voeding (Zie voeding), voldoende en correcte filtering van het water en het daarmee in stand houden van optimale watercondities (zie waterkwaliteit). Ondanks alle noodzakelijke voorzorgs- maatregelen kan het toch nog voorkomen dat uw Koi getroffen wordt door ziekte of parasieten. Dan is het dringende noodzaak de eventuele oorzaak zo snel op te sporen, en mogelijk weg te nemen, en de getroffen Koi zo snel en goed mogelijk te behandelen. We zullen trachten de meest voorkomende aandoeningen bij Koi en vijvervissen in het algemeen te behandelen.

Symptomen Oorzaken
Uitstaande schubben, uitpuilende ogen, opgezwollen lichaam. Buikwaterzucht,
Virusziekten,
Karperviraemia,
Bacterieziekten.
Ontstoken plekken, open wonden, onregelmatige vinnen. Bacterieziekten,
Vinrot,
Zweren,
Protozoöninfecties,
Insectenplaag.
Geen trek in voer. Apathisch gedrag. Opgezwollen kieuwen. Bacteriële kieuwziekten,
Kieuwwormen,
Parasieten.
Ontstoken plekken op de huid, holle buik, vis vermagert, ogen puilen uit. Vistuberculose,
Knobbeltjesziekte,
Protozoöninfecties.
Dikke wasachtige verdikkingen op verschillende plekken op het lichaam. Karperpokken,
Bekschimmel.
Witachtige, wattenachtige troebeling passief gedrag, ademnood. Schimmel ziekten:
Saprolegnia,
Branchiomyces.
Hevig schuren, versnelde ademhaling, rode huid plekken, sterke slijmvorming, witte stipjes op lichaam,ondoorzichtige blauwe film op de huid. Parasieten,
Costia,
Trichodina,
Chilodonella,
Witte stip,
Protozoa parasieten.
Hevig schuren, spugen. Dactylogyrus,
Gyrodactylus,
Karperluis,
Parasieten.
Geen trek in eten, geleiachtige uitwerpselen. Ankerwormen,
Parasieten,
Parasitaire wormen.
Zichtbare parasieten als draadjes aan het lichaam en/of rond de anus. Bloedzuigers,
Parasieten,
Parasitaire wormen.

Voeding
Liefhebbers en kwekers kijken bij Koi in de allereerste plaats naar de uiterlijke kenmerken van de Koi en in het bijzonder naar de vorm van de Koi. Een goede lichaamsvorm is iets wat zeer hoog op de lijst van prioriteiten van de Koiliefhebber moet staan. De bezitter van Koi zou de vissen een uitgebalanceerde voeding moeten geven die in plaats van vet, de spieren opbouwt, en die de kleuren goed tot zijn recht doen komen. In Japan is men van mening dat een gezonde Koi absoluut een hongerige Koi is, zelfs nadat de vis net gegeten heeft. Dit is absoluut waar, Koi willen altijd meer eten dan ze op kunnen, en veel Koi worden dan ook te dik, met mogelijk fatale gevolgen. Het overvoeren van Koi leidt ook tot een toename van de hoeveelheid afvalstoffen die de Koi uitscheidt. Men moet er op bedacht zijn dat deze afvalstoffen in combinatie met de vervuiling van het water door het voedsel dat niet opgegeten wordt een nieuw probleem veroorzaakt namelijk: een slechte waterkwaliteit! Dit wil zeggen (te) hoge concentraties ammoniak en nitriet! Een goede regel voor het voeren van Koi is: niet veel, maar vaak voeren. Alleen op deze manier krijgen de vissen genoeg te eten maar blijven ze hongerig genoeg om, indien u dat leuk vindt, uit uw hand te eten. Vergeet niet dat er meer vissen aan overvoeren overlijden dan aan ziektes.

Koi worden van oudsher in grote aantallen gehouden. Ze zijn in vijvers uiteraard afhankelijk van hun eigenaar voor een complete en evenwichtige voeding. Als u van opzij naar een Koi kijkt, ziet u dat zijn bek iets omlaag wijst, wat typisch is voor een aan de bodem foeragerende vis. De gevoelige tastdraden aan weerszijden van de bek zijn bedoeld om te wroeten in de zachte bodem van meren op zoek naar voedsel. Echter in vijvers zullen de Koi, die dus hun voedsel eigenlijk van nature op de bodem zoeken, gretig af komen op voederkorrels aan het wateroppervlak.
Koikarpers stellen hoge eisen aan hun voeding. Om in een goede conditie te kunnen blijven hebben ze hoogwaardige voedingstoffen (eiwitten etc.) en mineralen nodig. De Koi is in principe een alleseter. Ze eten bijvoorbeeld meelproducten zoals brood, gekookte spaghetti en macaroni, diverse groentes zoals erwten en sla maar ook vlees en vis in de vorm van insecten, wormen, garnalen en maden zal de Koi niet aan zich voorbij laten gaan. Zelfs hun eigen jongen of eitjes zijn niet veilig voor de hongerige Koi. Maar beter is het om niet zelf het menu van de Koi samen te stellen. Om er zeker van te zijn dat uw Koi al de noodzakelijke voedingsstoffen en vitaminen binnen krijgt, is het beter om een uitgebalanceerd kant en klaar voedsel, in de vorm van pellets te kopen. Pellets zijn drijvende bolletjes samengeperst voer. Het grote voordeel van dit voer is dat de vissen boven moeten komen om te eten. Dit maakt dat u uw kostbare Koi makkelijker op ziektes en beschadigingen kunt controleren. Tevens kunt u goed volgen of uw Koi allemaal voedsel tot zich nemen.

Verzorging
Een Koi kan een verwonding oplopen, parasieten krijgen of ziek worden. Met een basisbegrip van de anatomie van de Koi, wat kennis van de medische zorg en wat kennis over het gebruik van zout, kunt u uw vissen in een aantal gevallen zelf behandelen.

Voordat u verder gaat kijken naar de diverse ziekten en de daar bijbehorende behandelingen is het goed dat u zich realiseert dat het absoluut niet altijd duidelijk is wanneer men de Koi het best kan behandelen en wanneer de Koi met rust gelaten moet worden. Het doet de Koi vaak meer kwaad dan goed wanneer hij steeds uit het water wordt gehaald om hem te onderzoeken op mogelijke problemen. Soms echter hebben de vissen wel degelijk een medische behandeling nodig. Als u twijfelt, kunt u het beste vragen of iemand naar uw vissen wil komen kijken, iemand die ervaren is op het gebied van de gezondheid van vissen.

Het is vaak beter om de zieke vis in de eigen omgeving te zien dan te gaan raden wat een gestreste vis in een plastic zak zou kunnen mankeren. Net als andere dieren kunnen zieke vissen het beste thuis verzorgd worden. Wanneer u de vis gaat verplaatsen, raakt de vis alleen maar meer gestrest, wat een negatieve invloed heeft op het eventuele herstel van de mogelijke ziekte. Voordat u naar iemand toesnelt voor een consult betreffende uw zieke vis, moet u de waterkwaliteit in de vijver controleren, het is altijd mogelijk dat er te veel ammoniak of nitriet in de vijver zit. Een slecht of onvoldoende functionerend filter kan eventueel een oorzaak zijn. Voor een deskundig advies en diagnose kunt u natuurlijk ook bij ons terecht. Uiteraard beschikken we over de noodzakelijke apparatuur die bij het vaststellen van een juiste diagnose noodzakelijk is.

Het devies blijft natuurlijk ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Een goede leefomgeving van de Koi voorkomt een heleboel problemen!