Dierenbescherming lanceert ‘Dier en Mens Wijzer’ 2021-10-04T08:28:10+00:00

Dierenbescherming lanceert ‘Dier en Mens Wijzer’

Om te voorkomen dat mensen beginnen aan een dier dat niet goed bij hen past, introduceert de Dierenbescherming op 28 september de ‘Dier en Mens Wijzer’. Dit is een online test waarmee mensen die een huisdier willen gaan aanschaffen, kunnen checken of dat dier wel écht bij hen past. Want helaas komen mismatches nog veel voor, met veel ellende voor dier en mens tot gevolg. Het is daarom belangrijk dat mensen goed nadenken voordat ze aan een huisdier beginnen.

Een huisdier kan de mens veel bieden, zoals gezelschap, afleiding, beweging of troost. En mensen kunnen hun dier ook veel moois bieden: een fijne plek om te wonen, goede voeding, aandacht en verzorging en natuurlijk veel liefde. Sinds het begin van de coronacrisis hebben deze positieve kanten ertoe geleid dat meer mensen een huisdier namen. Ook de Dierenbescherming merkte dat hun opvangcentra meer dieren konden plaatsen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar toch zijn er ook zorgen. Want hoewel hun asielen bij plaatsing goed nagaan of men zich wel in het dier heeft verdiept, zijn dieren op veel meer plekken te krijgen en wordt er niet altijd even goed over de aanschaf nagedacht.

Dat bleek ook afgelopen zomer, toen vooral de konijnen- en knaagdierenopvangen weer vol kwamen te zitten met afstandsdieren of gedumpte en gevonden konijnen. Kennelijk had een deel van de mensen niet vooraf nagedacht wat ze tijdens een vakantie met hun nieuwe huisdier gingen doen…

Met de ‘Dier en Mens Wijzer’ kan men checken of het dier dat men in gedachten heeft wel bij iemands karakter, situatie en levensstijl past en welke kosten er bij zo’n dier komen kijken. Voor 8 soorten huisdieren kunnen er vragen beantwoord worden, namelijk voor kat, hond, konijnen, cavia’s, hamsters, kippen, (zang)vogels of (aquarium)vissen. Achteraf volgt een duidelijke uitleg van wat er belangrijk is voor het dier. Het doel is vooral om mensen nog voor de aanschaf aan het denken te zetten over of een huisdier in hun leven past, zowel nu als in de toekomst. Want wie aan een huisdier begint, neemt die verantwoordelijkheid op zich voor een heel dierenleven lang!

Uiteraard sluit het LICG zich daar geheel bij aan. Onze aanschafdocumenten geven uitgebreide informatie over waar u aan moet denken als u aan een huisdier wilt beginnen. Naast ons algemene document over de aanschaf van een huisdier zijn er speciale artikelen over de aanschaf van een hond, kat, konijn, knaagdier, reptiel of amfibie en papegaai of parkiet en ook over de aanschaf van een buitenlandse zwerfhond of -kat en over de kosten van een huisdier. Ook vindt u artikelen over welke dieren goed bij kinderen passen en over kinderen en een eigen huisdier.

Bron: Dierenbescherming