Loading...
Gezondheid Oren 2018-03-17T12:18:38+00:00

Oren

Je hebt hangoren en staande oren bij de hond maar ze hebben allemaal hetzelfde doel voor het geluid. Honden nemen ultrasonore geluiden waar, die wij onmogelijk kunnen horen. Daarop is het hondenfluitje gebaseerd; de hond hoort het geluid wel, maar de omgeving ondervindt er geen hinder van.

 • Om de richting van het geluid te bepalen heeft de hond grote, apart draaibare oorschelpen. Hij kan in een cirkel van 360 graden een bepaald geluid op vijf graden nauwkeurig onderscheiden. Onervaren pups kunnen dit nog niet. Als je ze roept kijken ze wat verwilderd om zich heen om je te lokaliseren, terwijl volwassen honden het hoofd onmiddellijk in je richting draaien.
 • De manier waarop honden horen heeft ook consequenties voor de training. Zo hebben hoge, scherpe geluiden hebben meer impact. Honden reageren vrijwel altijd onmiddellijk op een sissend geluid tussen de lippen. Daarmee kan men makkelijk aandacht trekken of de aandacht van een ander object afleiden.
 • Honden horen veel hogere frequenties dan de mens

We onderscheiden bij het oor een drietal onderdelen:

 • het uitwendige oor
 • het middenoor
 • het binnenoor
 1. Het uitwendige oor
  Het vermogen om te horen begint al bij de oorschelpen, die de trillingen van de lucht opvangen en deze via de uitwendige gehoorgang verplaatsen naar het trommelvlies. Het uitwendige oor (oorschelp) is een kraakbeen structuur overdekt met spieren en huid.
  Het is bedekt met behaarde huid, net zoals de binnenkant van de oorschelp. De oorschelpen zijn zeer beweeglijk bij de meeste honden zodat het dier de geluiden kan volgen. Het oor kanaal van de hond is L-vormig en loopt eerst een stukje naar beneden (de verticale gehoorgang) en het laatste stukje oor kanaal loopt naar binnen toe (horizontale gehoorgang). Aan het eind van de horizontale gehoorgang bevindt zich het trommelvlies.
  Geluidsgolven dringen door tot in het gehoorkanaal en botsen tegen het trommelvlies aan. Het vlies begint te trillen.
 2. Het middenoor
  In het binnenoor bevindt zich de trommelholte met het trommelvlies en de kleinste botjes in het lichaam: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie botjes zijn met elkaar verbonden en functioneren als een stelsel hefboompjes. De trillingen die worden opgevangen en tegen het trommelvlies aanbotsen, waardoor dit laatste gaat vibreren, laten de gehoorbeentjes trillen en geven het geluid door aan de vloeistof in het binnenoor.
  Dit systeem maakt het oor bijzonder gevoelig voor geluid, door de trillingen te versterken. Toch beschermen de gehoorbeentjes het binnenoor tegen te sterke trillingen van heftige geluiden, omdat hun beweging beperkt is.
 3. Het binnenoor
  Dieper in het gehoororgaan bevinden zich het slakkenhuis, zo genoemd vanwege zijn spiraalvorm, en het evenwichtsorgaan met drie halfcirkelvormige kanalen, die beweging kunnen waarnemen. Dit is zeer belangrijk, want bij verandering in de stand van de kop, verandert de plaats van de vloeistof in één van de buisjes. De haarcellen die zich in de buisjes bevinden, sporen die verandering op en geven die door aan de hersenen. De hersenen geven op hun beurt de signalen door aan spieren om zich te spannen zodat het dier niet valt. In het slakkenhuis worden geproduceerde geluidsgolven omgezet in elektrische signalen die via de gehoorzenuw aan de hersenen worden doorgegeven.

Wat zie ik aan een hond met oorontsteking?

Symptomen van oorontsteking kunnen zeer variëren, afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

 • de hond schudt met zijn kop
 • de hond krabt aan zijn oor
 • de hond houdt zijn kop schuin met het ontstoken oor omlaag
 • de hond piept bij aanraking (pijn!)
 • de hond heeft veel oorsmeer of pus aan de binnenkant van de oorschelp
 • je ruikt een penetrante geur uit de oren van de hond
 • Doofheid/slechthorend kan ook voorkomen

De oorschelp flap is meestal bedekt met bont

Indien het oor jeukt, kan krabben leiden tot haaruitval op het oor flap of op basis van het oor. Ernstige krassen kan ook leiden tot scheuren aan de randen van het oor. Oor schade kan leiden tot bloedingen tussen de huid en kraakbeen van de oor flap; een hematoom.

De oor flap is vaak gezwollen, warm en voelt vaak pijnlijk aan.

De binnenzijde van het oor dient een gezonde roze kleur te hebben

Oorinfecties kan leiden tot:

 • roodheid
 • penetrante geur
 • hoofd schudden
 • oor krabben
 • de hond wrijft met zijn oor over de vloer of tegen andere oppervlakken aan

Tip om vieze oren schoon te maken van de hond

Een goed middel om de oren schoon te maken is witte (natuur) azijn met water. Maak een mix van 50% witte azijn en 50% water. Druppel een redelijke hoeveelheid in de oren (zorg dat het oor kanaal goed gevuld is. Je kunt het vullen totdat het er bijna uit drupt).
Masseer daarna het oor om de oplossing goed te verdelen in het oor en veeg hierna het gebied goed droog. Zorg ervoor dat de verdunde azijn niet in de ogen komt en gebruik geen azijn als je hond wondjes in het oor geeft. De azijn kan prikken in de wondjes en dit zorgt voor ongemak bij je hond. Bij alles wat je in een oor doet geldt dat het trommelvlies intact moet zijn.  Vermoed je iets ergers of een oorontsteking ga dan altijd naar de dierenarts.

Bij DierenspeciaalzaakHoofddorp hebben we ook goede middelen om het oor te reinigen of om oor ontstekingen tegen te gaan.