Loading...
Mijten 2017-04-03T23:40:29+00:00

Mijten

Mijten zijn microscopische diertjes die leven van en in de huid van hun gastheer. Er zijn drie verschillende vormen mijten.
• Schurftmijt en vachtmijt: deze graven gangen in de huid waarin zij hun eitjes leggen.
• Haarzakmijt: deze leeft in de haarzakjes (demodex).
• Oorschurftmijt: deze leeft in de oren van het knaagdier.

Schurftmijt: Bij het vormen van de gangen in de huid ontstaan bultjes die zich tot grote korsten op de huid vormen. Deze veroorzaken jeuk dit leidt tot krabben en bijten door het knaagdier, soms tot bloedens toe.

Haarzakmijt: Komt vooral voor bij gerbils en hamsters. Dit zijn vaak droge, schilferige plekken op het dier. Deze kunnen leiden tot irritatie.

Oorschurftmijt: De aanwezigheid van oorschurftmijt is te zien aan het oorsmeer van het knaagdier. Deze is droog en schilferig en heeft een doordringende geur. Het dier heeft irritatie en krabt bij het oor of schudt vaak met zijn kop. Het krabben en schudden kan leiden tot open wonden of bloeduitstortingen op en in de oren.

Behandeling: Alle endo- en ectoparasieten bij een knaagdier kan je gemakkelijk bestrijden door middel van een pipetje van Beaphar tegen parasieten, dit is een uitwendig middel en daardoor gemakkelijk toe te passen. Dit is tevens ook een preventie middel en beschermt het dier voor 4 weken.