Loading...
Boom klimmende teken 2017-04-11T22:12:16+00:00

Boom klimmende teken bestaan niet!!!

Dat teken zich vanuit bomen op mensen laten vallen is een fabel. Teken zitten op grassen, planten en struiken, maar niet in bomen. U hoeft dus tijdens het wandelen, geen hoofddeksel te dragen om teken te weren. Daarnaast komen teken niet alleen in de natuur voor, maar worden steeds vaker ook in tuinen gesignaleerd.

De levensduur van een teek is van ei tot volwassenheid 3 tot 6 jaar. Slechts een geringe tijd hiervan, zo’n drie weken hebben ze een gastheer/dame nodig om zich te voeden met bloed. Ondanks dat teken het gehele jaar door actief zijn, ligt de piek van tekenbeten tussen mei en september. In de natuur leven dieren als knaagdieren, vogels en reeën welke vaak als eerste het slachtoffer zijn. Maar ook huisdieren als honden, katten en zelfs mensen passen in het “diner” van de teek.

Op zich is een tekenbeet irritant maar ongevaarlijk. Teken kunnen echter besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Controleer daarom na een bezoek aan gebieden waar teken kunnen zitten U zelf en Uw hond. Verwijder teken binnen twintig uur met een speciale tekentang, de kans op besmetting is dan gering.

Heeft u of een familielid een teek opgelopen, geef dit dan door via www.natuurkalender.nl .

Met deze informatie wordt geprobeerd om inzicht te krijgen waar teken zich bevinden en in welke hoeveelheid. Op deze site treft u ook meer informatie aan over teken en de ziekte van Lyme.