Loading...
Gezondheid Teken 2018-03-17T12:20:25+00:00

Teken

Teken zijn ectoparasieten die worden gekarakteriseerd doordat ze ten alle tijden buiten het lichaam van de gastheer verblijven. Teken parasiteren van het dier, door bijvoorbeeld bloed te zuigen. Of u hond vaak door teken wordt gebeten is sterk afhankelijk van de regio waar u woont, het seizoen, de gewoontes van de hond en de plek waar de hond meestal wordt uit gelaten. Verder heeft het gebruik van anti-teken middelen grote invloed. Er komen wereldwijd verschillende soorten teken voor. Een teek is een spinachtig insect die vooral in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken leeft. Het kleine zwart – bruine dier kan niet springen of vliegen. Ze kruipen of klimmen op mensen en dieren, zogenaamde gastheren. Een duidelijk kenmerk van een teek is dat er geen scheiding tussen kopborststuk en achterlijf bestaat. De teek heeft net als andere spinachtigen acht poten. Tot de eerste vervelling hebben de larven zes poten. De poten zijn vergeleken met andere spinachtigen klein. De kop van de teek is zeer klein en nauwelijks zichtbaar en heeft verschillende monddelen. De zuigsnuit doet denken aan een tong en bestaat uit een met weerhaken getand steekorgaan.

Tekenbeet bij de hond

Bij een tekenbeet kan de teek zelf nog zichtbaar zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De teek kan zich namelijk van de huid los gelaten hebben en zich van het dier hebben laten vallen. Een tekenbeet is niet pijnlijk, maar kan eventueel wel wat jeuk geven. Daarnaast kan op de plaats waar een teek gebeten heeft ook wat roodheid of een bultje op de huid aanwezig zijn. Wanneer een dier door heel veel teken gebeten wordt kan ook bloedarmoede optreden. Naast een beet van een volwassen teek kunnen huisdieren ook door kleinere ontwikkelingsstadia, zoals de larve en de nymfe, gebeten worden. Deze zijn vaak moeilijk te vinden.

Het verwijderen van een teek bij uw hond

Hoewel het verwijderen van een teek bij uw hond geen spoedgeval is, kunt u beter de teek direct verwijderen. Dit voorkomt de potentiële overdracht van gevaarlijke aandoeningen zoals de ziekte van Lyme. Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig, het enige dat u nodig heeft is een tekenpincet.

  • Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid. Dit kan tot wat reactie leiden.
  • Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten.
  • Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw hond.
  • U pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten.
  • Dan draait u met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit)
  • Controleert u voordat u de teek weggooit (bijv in de gootsteen) of u de kop ook heeft verwijderd.
  • Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf.
  • Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.
  • Indien u een rode kring ontdekt na dat de teek is verwijderd binnen een termijn van een aantal dagen zult u naar de dierenarts toe moeten gaan i.v.m. mogelijke besmetting van de ziekte van Lyme.