Loading...
Tuig of halsband 2017-04-11T22:16:39+00:00

Tuig of halsband?

Er gaan zoveel verhalen over internet over of een halsband of een tuig nu beter is voor je hond, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoveel meningen. Wat is beter? Een oplossing is er niet. Wij zijn van mening dat je het per geval moet bekijken. De meeste mensen kiezen pas voor een tuig als de hond veel aan de lijn trekt.

Er zijn echter wel nog een paar belangrijke zaken die meegenomen moeten worden bij de keuze van een halsband of een tuig. De nek van een hond is niet veel anders dan die van ons. Belangrijke organen zitten in de hals en alle belangrijke zenuwbanen lopen vanuit de hersenen, via de hals, naar de rest van het lijf. In de folder “Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband?” download via www.hs-lupo.nl/images/brochure_nl.pdf wordt heel duidelijk uiteen gezet hoe de hals van de hond anatomisch is opgebouwd en wat de mogelijke schade van een halsband kan zijn.

Dan het tuig, er is zo ontzettend veel keuze. Belangrijk is om een tuig te kiezen die goed past. Ga daarvoor naar onze winkel “dierenspeciaalzaakHoofddorp” en laat je voorlichten. Een tuig mag de bewegingsvrijheid van je hond niet belemmeren. Een verkeerd tuig drukt, trekt en schuurt op de verkeerde plaatsen wat veel ongemak kan opleveren voor je hond. Een tuig is geen wondermiddel waarmee bepaald gedrag (zoals trekken aan de lijn) wordt afgeleerd. Hiervoor is een speciaal antitrektuig en of training nodig te verkrijgen bij ons in de winkel of training via onze hondenschool “hondentrainingHoofddorp”.

Een hond kan zich makkelijk uit een niet goed passend tuig wurmen of ergens achter blijven hangen (denk aan een tak). Met alle gevolgen van dien.

De keuze van een halsband of tuigje voor uw hond is, in mijn ogen, afhankelijk van 2 dingen:

1 De training en eventuele gedragsproblemen die je aan wilt pakken:

Door minder druk op de hals, kan een tuig je hond helpen om zich beter te concentreren. Hierdoor kan training meer effect hebben.

2 Medische aandoeningen van uw hond:

Aandoeningen aan de rug, nek kunnen baat hebben bij een tuig. Terwijl aandoeningen aan (met name) de voorpoot er weer voor kunnen zorgen dat een tuig niet goed zit, waardoor de hond beperkt wordt in zijn bewegingen. Ook bijvoorbeeld huidaandoeningen kunnen van invloed zijn op je keuze voor een halsband of een tuig.

Stel jezelf een paar vragen

  1. Trekt je hond aan de lijn?                                                          ja/nee
  2. Traint je met je hond om dit probleem aan te pakken?            ja/nee
  3. Loopt je hond vaak los?                                                            ja/nee
  4. Waar loopt hij los?                           Honden uitlaatveld/gras/bos/strand/anders
  5. Heeft je hond medische aandoeningen waar de halsband of tuig invloed op uit kan oefenen?

Bij sommige medische aandoeningen en veel en vaak loslopen in het bos kunnen redenen zijn om niet voor een tuig te kiezen.

Hoe train ik mijn hond zodat hij niet trekt?

Om het trekken aan de lijn te verhelpen is het belangrijk om het gewenste gedrag van de hond te versterken met behulp van een goed getimede beloning in de vorm van wat eetbaars en door het voortbewegen zelf als beloning in te zetten. Bekijk de tips op www.hondentraininghoofddorp.nl

Mijn hond trekt nooit aan de lijn…

Geweldig! Dat zouden we allemaal wel willen. Maar een hond blijft een dier, dus het kan zijn dat het toch een keer nodig is dat jij zelf aan de hond moet trekken, om te voorkomen dat hij wordt overreden of als hij schrikt en hij de weg op wil rennen. Bedenk dan wat voor impact dat heeft op de hals. Zou je dat bij een kind ook doen? Bij ons zou dat kunnen leiden tot een whiplash met langdurige gevolgen. Zou je dat niet liever willen voorkomen?

Onze voorkeur gaat over het algemeen uit naar een tuig. Je hebt meer controle over je hond. Het is een heel goed hulpmiddel om een hond het trekken af te leren. Een tuig is ook ideaal als je hond een beetje hulp nodig heeft tijdens de wandelingen, denk hierbij aan de ouder wordende hond.

Is een tuig dan geschikt voor iedere hond?  

Hoewel er geen reden is om een hond niet aan een tuig uit te laten, zijn er soms honden die een hekel hebben aan het gevoel van een tuig en zij hebben vaak meer tijd nodig om aan een tuig te wennen. Ook honden die veel loslopen in bosrijke omgeving zijn misschien beter af met een halsband. Als u van plan bent over te gaan op het gebruik van een tuig dan is zo vroeg mogelijk beginnen de beste optie. En zorg voor een goed passend tuig!

Tot slot nog dit…

Er begint inmiddels ook een hele discussie los te barsten over het gebruik van de jachtlijn. Een jachtlijn is eigenlijk de simpelste manier om je hond aan te lijnen: het is een lijn die eindigt in een lus en die lus leg je om de nek van je hond. Let wel op: bij een goede jachtlijn zitten er twee zogenaamde ‘stops’ aan de lijn en deze stops moeten goed zijn afgesteld om van een jachtlijn een hondvriendelijke aanlijnmethode te maken.

In onze ogen is het een vorm van slipketting. Makkelijk voor de eigenaar, maar erg onprettig voor de hond. Je zou makkelijk een  onaangename pijnprikkel toe kunnen dienen in de nek van de hond om zo een correctie uit te voeren en ongewenst gedrag af te leren. Dit idee past niet meer in de huidige opvatting van hoe gedrag ontstaat en hoe honden leren. Een hond wordt hier onzeker en gestrest van. Dit leidt tot spanningen in het lijf en daardoor ontstaat er veel eerder letsel in de hals. Dit merk je misschien niet meteen, maar kan over tijd ontstaan.