Loading...
De vijver komt tot leven 2017-04-18T13:24:24+00:00

De vijver komt tot leven.

Als de dagen langer worden en we de zon weer wat vaker zien, gebeurt er van alles in de natuur. Waar dat boven water met name bloemetjes, bijtjes en lammetjes betreft, gebeurt onder water eigenlijk precies hetzelfde. Alleen hebben we het dan over waterplantjes, vlootjes en visjes.

En algen. Zodra de zon weer begint te schijnen gaan veel liefhebbers van vissen , of die nu een aquarium of een vijver hebben, zich noodgedwongen weer bezighouden met ongewenste groene aanslag en draagalgen. Maar gelukkig gebeuren er voornamelijk leuke dingen in het voorjaar. Want dan komt de vijver tot leven.

Winterrust;

In de winter verkeert de vijver in rust. Mits je hem niet verwarmt. Doordat het kouder wordt gaat de stofwisseling van de vissen omlaag en als de kou echt toeslaat, stopt de vis met eten.

Winterrust wil zeggen dat de vis letterlijk rust. Hij eet niet beweegt nauwelijks en gebruikt dat kleine beetje energie dat hij heeft, om zijn hart te laten kloppen. Tijdens een zachte winter zie je vaak dat de vissen blijven dooreten en dat er geen winterrust intreed. Je kunt de winterrust ook sturen. Wanneer je, zodra het wat kouder wordt ( een richtlijn is kouder dan 10 a 15 graden) en de vissen meer op de bodem van de vijver verblijven, andere voeding gaat geven, zorg je er ook voor dat de stofwisseling van de vis omlaag gaat. Het gaat dan om voeding waar nauwelijks energie in zit (wintervoer), die voornamelijk dient als buikvulling. Maar wanneer de tempratuur niet ver daalt en jij gewoon doorvoert, gaat de winterrust niet in.

Over Algen;

Praktisch elke vijverhouder kent het algenprobleem. Je kunt er voor kiezen om de algen te laten voor wat ze zijn. Per slot van rekening is de vorming van algen een natuurlijk fenomeen. Je loopt dan echter wel het risico dat je vijverwater er in de loop van de zomer gaat uitzien als een soort soep. Er zijn ook mensen die algen bestrijden met chemische middelen, die wat in het water gooien. ( ik ben daar geen fan van). Veel van deze middelen tegen algen zijn op koperbasis en je moet je afvragen of je dat in je vijver wil (en oppervlakte water), je hebt ook prima natuurlijke hulpmiddelen.

In de strijd tegen alg zijn ook (UV) apparaten verkrijgbaar. Deze worden best veelvuldig gebruikt. Natuurlijk kan je regelmatig de algen uit het water scheppen, maar het is praktisch niet te doen om een vijver compleet algenvrij te houden. Je hebt te maken met allerlei invloeden van buitenaf. Denk naast zonlicht aan regenwater, vogels, vissenpoep en bladeren. Om algenvorming door direct zonlicht te vermijden, kun je denken aan bomen rondom de vijver die zorgen voor schaduw, maar dan krijg je weer te maken met balderen die in het water vallen. Het succes valt of staat eigenlijk met de aanleg van de vijver: Waar in de tuin komt de vijver? In een tuin op het noorden kun je eigenlijk altijd een vijver aanleggen, ligt de tuin op het zuiden dan zou het ideaal zijn om de vijver achter een schutting te maken zodat hij niet de hele dag zon vangt. Maar ja of dat nou zo mooi is…?

Tot leven;

Naast algen komt er in het voorjaar natuurlijk nog veel meer tot leven in de vijver. De flora en fauna onder water gaat zich ontwikkelen. Vissen komen uit hun winterrust, planten en micro-organismen gaan het weer doen. Je ziet weer salamanders en watervlooien. Die hebben allemaal voedsel nodig. In een natuurlijke situatie houden de vissen zich in leven door te eten wat er zoal in hen zwemwater leeft. Denk aan micro-organismen of watervlooien. Maar omdat wij vaker vissen in een vijver houden dan natuurlijk is, moet je meestal wel bijvoeren. Zodra je ziet dat de vissen van de bodem afkomen, als je ze weer ziet zwemmen, kun je beginnen met licht verteerbare voeding.

Grote voorjaarsschoonmaak;

Dat voeren is voor de meeste vijverbezitters juist het leukste aspect van de vijver. Tijdens het voeren zie je de vissen, en sta je vaak heel tevreden te kijken hoe mooi het allemaal is. De vreugde is vaak van korte duur. Meestal duurt ze ongeveer totdat de vijver schoongemaakt moet worden. Na de winter is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak: het oude blad en alle troep die in de vijver is gevallen, moet je verwijderen. Niet alleen van het wateroppervlak maar ook van de bodem. Je moet controleren of het filter de winter goed is doorgekomen, of er niks kapot gevroren is. Ook kun je er voor kiezen om het filter een kleine beurt te geven waarbij je een deel van het filter schoonmaakt. Als een vijver een weelderige plantengroei had in de zomer, kan het zijn dat grote delen van de planten zijn afgestorven. Controle van de aanwezige waterplanten en uitlopers is dan handig. Ook het controleren van de waterwaarden is een belangrijke klus. Door regenval en/of afsterven van bacteriën in de winter kunnen de waterwaarden te wensen overlaten. Goed meten (let hierbij extra op hardheid = GH en KH) en eventueel aanpassen (toevoegen van bacteriën en of waterwissel) is belangrijk.

Waterwissel;

Met een waterwissel waarmee je (het woord zegt het al) een deel van het vijverwater vervangt, stimuleer je eigenlijk een flinke regenbui. Sommige vijverliefhebbers vinden een waterwissel verschrikkelijk omdat je ingrijpt in de natuurlijke situatie. Maar aan de andere kant kan een waterwissel in het voorjaar je vijver wel een kickstart geven. Of een waterwissel risico met zich meebrengt?

Vissen contoleren;

Zodra je in het voorjaar de vissen weer gaat zien, is het verstandig die aan een kritische blik te onderwerpen. Contoleer ze even goed. Hoe zien ze eruit? Is hun huid gaaf? Zijn er zweren, plekken of wonden te zien? Gezondheidszorg of preventieve gezondheidszorg kan noodzakelijk zijn. Vaak zie je dat mensen in hun enthousiasme in het voorjaar snel nieuwe vissen gaan bijzetten. Dit valt sterk af te raden omdat het biologisch evenwicht van een vijver tot de zomer of in elk geval tot de temperatuur boven de 15 graden komt.