Loading...
Bloedluis 2017-03-25T20:01:04+00:00

Bloedluis

Bloedluis is eigenlijk geen luis, zoals de naam doet vermoeden, maar een mijt. Deze mijt leeft van het bloed van de kip en andere vogels. De mijt leeft overdag op donkere plekken in het nachthok, waarna hij, als de kippen ’s nachts binnen komen, weer overspringt op de kip voor zijn maaltijd. Uiteraard kan je kip hier behoorlijk ziek van worden als ze veel last heeft van bloedluis.

Bloedluis is een ectoparasiet die buiten het lichaam van zijn gastheer leeft. De bloedluis leeft, zoals zijn naam aangeeft, van het bloed van zijn gastheer. Ze vermenigvuldigen zich met de juiste temperatuur razendsnel en kunnen voor de vogel zelf dodelijk zijn door te veel bloedverlies. Deze luizen tref je vooral in de schemer en nacht aan doordat de luizen slecht tegen licht kunnen.

Symptomen: Bloedluis kan je herkennen aan zijn ronde vorm en rood-bruine kleur, ze zijn zichtbaar op de vogel aanwezig. Daarnaast zijn ze ook in de kooi aanwezig, kijk in kieren, vochtige hoekjes en warme plekjes zoals bij de lamp.

Behandeling: Het is van groot belang om niet alleen de vogel te behandelen maar juist zijn leefomgeving. Bloedluis zit namelijk alleen tijdens het voeden op de vogel. Bloedluis is te behandelen met birdspray van Beaphar Bogena.