Loading...
Onzindelijk gedrag bij katten 2017-03-30T22:56:02+00:00

Onzindelijk gedrag bij katten.

Onzindelijk gedrag bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Ondanks de overlast die dit geeft, is het belangrijk eraan te denken dat het niet gaat om een protestactie van je kat!

Gezondheidscontrole bij onzindelijkheid

Een gezondheidscontrole bij de dierenarts is heel belangrijk als je kat ineens onzindelijk wordt. Urineweginfecties komen veel voor en kunnen zorgen dat de kat buiten de bak gaat zitten, bijvoorbeeld omdat hij pijn heeft op de kattenbak.

Niet-medische oorzaken

Er kunnen ook niet-medische oorzaken voor onzindelijkheid zijn. Vaak is de oorzaak stress. Een kat kan om allerlei redenen gestrest raken. Voorbeelden zijn veranderingen in huis zoals een verbouwing of gezinsuitbreiding, nieuwe dieren in het gezin, of angst voor een buurtkat.

Een andere belangrijke oorzaak van onzindelijkheid is een kattenbak die je kat niet bevalt. De kattenbak is misschien niet schoon genoeg, de kattenbakvulling is veranderd, de kat heeft een nare ervaring gehad terwijl hij op de kattenbak zat, of de kattenbak staat op een verkeerde plaats.

Oplossingen voor je kat

Wat de oorzaak ook is, straffen is geen oplossing. Dit maakt de kat alleen maar angstig en verergert het probleem. Afweermiddelen, zoals aluminiumfolie, peper of een waterpistool zullen er vooral toe leiden dat de kat op zoek gaat naar alternatieve plekken. Bovendien veroorzaakt het angst en wordt het moeilijker om de werkelijke oorzaak van dit gedrag te achterhalen. Als een medische oorzaak is uitgesloten, kun je bij je dierenarts een doorverwijzing krijgen naar een kattengedragsdeskundige.