Loading...
Gezondheid Hotspot 2018-03-17T10:24:20+00:00

Hotspot

Hotspot, ook wel bekend als acute vochtige dermatitis, zijn rood, vochtig, warm en geïrriteerd laesies die doorgaans te vinden zijn op de hond ’s hoofd, heup of borst. Hotspots groeit vaak in een alarmerend tempo binnen een korte periode van tijd, omdat honden de neiging hebben te likken, kauwen en krabben op de getroffen huid hotspot kan heel pijnlijk zijn. De hond is vaak lusteloos, heeft geen trek in eten en vaak heeft de hond ook koorts. Als je de hond nader bekijkt zal je een natte plek in zijn vacht zien. Als u dit weg zou scheren ziet u bij de hond een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etter laag. Je kan het ook wel vergelijken met vochtig eczeem en binnen enkele uren kan er een heel gat ontstaan bij de hond.

Twee soorten hotspot

Er wordt soms een onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige en diepe hotspots.

Bij de oppervlakkige hotspot staat de jeuk op de voorgrond. Binnen een dag ontstaat een bijna haarloze, vochtige plek met een rode rand, die duidelijk van de omgeving is afgegrensd. De haren die eromheen groeien, zijn vaak aan de plek vastgekleefd. De plek kan slechts 1 cm groot zijn, maar ook 5 cm of nog groter worden!
Wanneer u de plek aanraakt, is deze normaal gesproken niet pijnlijk. De huidbacteriën zijn niet de oorzaak voor deze verandering, maar ze voelen zich natuurlijk erg prettig op zo´n open wond. Als u de hotspot niet snel behandelt, ontstaan er daarom ook nog bacteriële infecties.

Bij een diepe hotspot is er een bacteriële infectie van de haarzakjes ontstaan. Deze kan zich steeds verder in de omgeving uitbreiden. Omdat nu de pijn, en niet meer de jeuk, op de eerste plaats staat, laten de honden de plek meestal met rust. De diepe hotspot is niet zo precies van de omgeving afgegrensd en vaak ziet u, na het scheren, de veranderde huid; deze is verdikt en hard en u ziet open en etterende plekken, evenals korsten en puisten. Oorzaken hotspot

De achterliggende oorzaak kan van alles zijn;

  • Een insectenbeet (vlo, teek, mijten, mug)
  • Allergische reactie op bijvoorbeeld een plant, metaal, nikkel
  • Een klit in de vacht van de hond, waaronder de huid gaat zitten broeien, enz.

Waar zit het?

Hotspot kan werkelijk overal voorkomen. Let vooral extra op bij:

  • De liezen
  • Staart
  • Rug
  • Poten

Behandeling hotspot hond

Op dat moment is alleen het doorbreken van deze vicieuze cirkel de juiste oplossing. Om die reden moet er in ieder geval voor gezorgd worden dat het bijten of krabben stopt. Dit kan soms door de hond een kap/kraag op te zetten of een sok om zijn poot te doen. De wond moet kaalgeschoren en gewassen worden met Betadine of met een Biotex-oplossing. Daarna kan de wond gezalfd of gesprayd worden. Hiervoor zijn diverse sprays (o.a. prednocutin) en zalven (o.a. hydrocortiderm/vetaderm) die op de wond gebruikt kunnen worden. De meeste van deze middelen combineren een antibioticum met een prednisonachtige (jeuk remmende) stof. Soms bevatten ze ook nog een geurstof om het bijten onaangenaam te maken. Het wassen dient de eerste twee of drie dagen herhaald worden. Het zalven dient gestopt te worden op het moment dat de wond totaal genezen is (de korst moet verdwenen zijn) en de huid weer geheeld is. Wanneer de wond echter dieper is, is het noodzakelijk prednison voor inwendig gebruik voor te schrijven. Door middel van een injectie of tabletten wordt deze dan toegediend in de hoop dat het bijten of krabben daardoor snel vermindert. Daarnaast zal dan ook meestal een antibioticum in tabletvorm worden voorgeschreven.

Welke honden zijn gevoelig voor hotspot:

  • Eigenlijk kan elk hondenras last hebben van hotspot. Doorgaans zijn het wel honden die een dikke onder vacht hebben die er extra gevoelig voor kunnen zijn. Het is echter per hond verschillend. De ene hond kan er zijn hele leven met regelmaat last van hebben, terwijl de andere hond nooit last van hotspot heeft.
  • Labrador
  • Labradoodle
  • Golden Retriever
  • Akita Inu
  • Keeshond