Loading...
Gezondheid Giardia 2018-03-17T10:22:40+00:00

Giardia

Wat is Giardia?

Giardia zijn eencellige maag-darmparasieten die diarree en braken kunnen veroorzaken. Het is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Bij ongeveer 10-20% van de honden met diarree is Giardia de oorzaak. Giardia komt echter niet alleen bij honden voor, maar ook bij katten, konijnen, cavia’s en andere dieren. Het is bovendien een zoönose, wat inhoudt dat de ziekte ook van dieren op mensen kan worden overgebracht. Vooral kleine kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen risico. Als u er als gezond, volwassen persoon een goede hygiëne op nahoudt, dan is het risico op besmetting gering. Een Giardia-infectie – ook wel giardiasis genoemd – is zeer besmettelijk en verspreidt zich daarom snel op plaatsen waar meerdere honden samen zijn, zoals in kennels, asiel of uitlaatservices.

Symptomen Giardia bij honden

De meeste dieren met deze ziekte hebben geen problemen. Als honden diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Honden kunnen ook heel erg afvallen.

De cyclus van Giardia

Giardia komt voor in 2 vormen

  1. Het Parasietenstadium = trofozoiet. Toont zich als een zeer klein meercellig zweepdiertje, die alleen met een microscoop met grote vergroting te zien is. Vermeerdering vindt plaats door tweedeling en daarom kan de vermeerdering explosief gaan. Uit iedere trofozoiet ontstaat een cyste.
  2. 2. Cyste of ook wel oocyste genoemd. Dit is het zeer infectieuze stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken- tot zelfs maandenlang besmettelijk.

De incubatietijd, (tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen), bedraagt 5-16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint 7 dagen na opname. En vindt gedurende 4-5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich her besmet.

Bron: intervet brochure

Behandeling bij de hond

Honden met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Panacur of Mansonil Omdat gezonde honden in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke hond opnieuw kan besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.
Tijdens de behandeling moet een dier gewassen worden met honden-shampoo. Dit verwijdert zoveel mogelijk parasieten uit de vacht van de hond. Na het wassen raden wij aan om de hond in een schone omgeving te plaatsen.