Loading...
Myxomatose 2017-04-18T20:15:30+00:00

Myxomatose

Wanneer en hoe vaak moet mijn konijn ingeënt worden?
Een konijn moet één a twee keer per jaar ingeënt worden tegen myxomatose en VHS (aantal keer per jaar verschilt per dierenarts). Regelmatig komt er een dierenarts in de winkel om konijnen te enten.

Myxomatose is een gevreesde konijnenziekte. Deze ziekte is een virus welke de slijmvliezen aantast bij het konijn. Deze aantasting veroorzaakt ontstekingen. De ziekte komt veel voor in streken waar er een hoge concentratie van (wilde) konijnen zijn, maar kan ook overgedragen worden door deze dieren op insecten en via deze insecten op het huiskonijn.

Symptomen: De konijnen zijn traag, ze vermageren en zijn niet meer levendig. Vaak hebben zij een opgezwollen kop en er komt een etterige vloeistof uit de ogen en neus. En kunnen veel vliegen in de buurt van het konijn rond zwermen.

Behandeling: Helaas is er geen behandeling voor dieren die besmet zijn met dit virus. Het is alleen preventief te behandelen, om te voorkomen dat de dieren het krijgen.

Preventie: Myxomatose is niet te behandelen, echter is er wel een preventief vaccin te verkrijgen bij de dierenarts. Het is aan te raden om zeker jouw buitenkonijnen preventief te behandelen. Daarnaast is het van belang op het verblijf goed ongediertevrij te houden.