Loading...
Castratie – Sterilisatie 2017-04-05T15:03:25+00:00

Castratie – Sterilisatie kat

Wanneer een kat gecastreerd of gesteriliseerd wordt, worden bepaalde geslachtsorganen weggehaald. Dit houdt in dat een dier niet meer voor nageslacht kan zorgen. In de volksmond spreken wij bij een kater van castratie en bij een poes van een sterilisatie. Van een castratie spreken we als alle geslachtsorganen verwijderd worden. Bij de kater zijn dit de zaadballen. Bij de poes zijn dit de eileiders en de baarmoeder. Een sterilisatie is alleen mogelijk bij de poes. Bij deze ingreep blijft de baarmoeder intact. Alleen de eileiders worden afgebonden en verwijderd, waardoor het dier onvruchtbaar wordt.

Overleg met jouw dierenarts wanneer hiervoor de beste tijd is. Naast het feit dat je jouw kat niet voor nakomelingen wilt laten zorgen, zijn er ook andere redenen om jouw dier te laten castreren. Denk hierbij aan ongewenst gedrag zoals; onzindelijkheid katers (sproeien), zeer fel gedrag op andere katers, onhoudbaar bij loopse poezen.

Mocht je willen weten of een castratie uitwerking heeft op het gedrag van jouw kater, overweeg dan eerst een chemische castratie. Bij deze castratie worden geen geslachtsorganen weggenomen. Uw dier krijgt een injectie die tijdelijk de hormoonhuishouding tempert.