Loading...
Speltips Hond 2017-05-26T11:38:34+00:00

Speltips Hond

Nee, niet weggooien!

Lege kartonnen doos? Niet weggooien! Je kunt er namelijk allerlei leuke dingen voor je hond mee bedenken.

Let er op dat de doos die je gebruikt geen scherpe randen heeft en ontdaan is van eventuele nieten, krammen en tapresten. Zorg er voor dat er geen schadelijke dingen of sterk ruikende stoffen in hebben gezeten, want dat is niet fijn voor je hond zijn neus. Bij sommige spelletjes moet je er even op letten dat het formaat van de doos past bij de grootte van je hond.

Van schoenen-tot bananendoos: je kunt er echt van alles mee bedenken.

Belangrijk!

Voor alle doe-dingen met een doos geldt:

  1. Houd altijd toezicht met spelen
  2. Safety Firts! Kijk altijd of het spel geschikt is voor jouw dier.
  3. Voorkom dat het dier dingen kapot maakt en op eet.
  4. Laat geen meerdere dieren tegelijk met een doos spelen, dat kan onbedoeld competitie en agressie oproepen.
  5. Verlies tijdens het spelen en trainen nooit je geduld. Niet het eindresultaat, maar het samenwerken is het belangrijkst.

Leuke speltips voor de hond

Ringwerpen:

Maak in de bovenkant van een doos een aantal kleine cirkelvormige gaten (voorzichtig!), dusdanig groot dat je er precies een keukenrol in kunt zetten.

Je kunt je hond leren ringen over deze mini paaltjes dienende keukenrollen te werpen. Je kunt hiervoor de ringen van een ringwerpspel (voor kinderen) gebruiken.

Ringwerpen in een notendop:

leer je hond de ring in zijn bek vast te houden, leer hem de ring op commando los te laten en leer je hond met zijn neus de punt van de keukenrol te raken. Als je deze drie vaardigheden (ring, vasthouden, met zijn neus richting de keukenrol gaan en de ring dan boven de keukenrol loslaten) combineert, heb je grote kans dat de hond de ring over het keukenrolpaaltje laat vallen. Oefening baart kunst!

Variatie:

Dropbox;

Je kunt je hond ook leren zijn speeltjes in een doos te droppen. Daar heb je de vaardigheden speeltje oppakken, neus in de doos steken en speeltje loslaten voor nodig. Opgeruimd staat netjes!

Ballenbak:

Van een kartonnen doos maak je in een handomdraai een ballenbak. Vul de doos met ballenbakballen, tennisballen of (voor heel kleine hondjes) pingpongballen, strooi er wat brokjes tussen en laat het dier lekker zijn maaltje bij elkaar snuffelen!

 

2

Tip!

In plaats van ballen kun je ook proppen papier gebruiken waartussen je lekkers strooit. Of, nog uitdagender, stop ook wat brokjes in de proppen, zodat je hond die moet ontfrommelen om bij het lekkers te komen.

Hond in het bakkie:

Gebruik een kartonnen doos eens voor een leuke freestyle oefening: lukt het je om je hond met één, twee, drie of alle pootjes in de doos te laten staan, zitten of als de doos daarvoor groot genoeg is, liggen? Begin met alle interactie van de hond met de doos te belonen: naar de doos kijken, er naar toe lopen, dat levert allemaal een beloning op. Heeft de hond begrepen dat het lekkers dat hij van jou krijgt iets met de doos heeft te maken? Dan wacht je even af of hij misschien ander gedrag laat zien: even ruiken aan de doos, of er misschien zelfs wel een poot in zetten. Bingo! Je kunt eventueel ook , heel simpel, een brokje in de doos gooien. Grote kans dat je hond, als hij dat brokje wil pakken, vanzelf al met een poot in de doos gaat staan. Super! Beloon met extra lekkers vanuit je hand.

Hengelspel:

Maak in de bovenkant van een kartonnen doos één of meerdere cirkelvormige gaten (voorzichtig!) met een doorsnee van ongeveer 6 centimeter, zo groot dat er precies een (hard) plastic beker of koffiebekertje in past. In die beker(s) kun je wat lekkers doen: brokjes, stukjes worst of een beetje vlees mousse. Aan je hond de taak om dat lekkers er vervolgens weer uit te hengelen

Als je een of meerdere gaten (vierkant, rond of ovaalvormig) in de boven of zijkant van een dichte doos knipt (voorzichtig!), heb je een grabbeldoos. Strooi door de gaten wat lekkers en kijk of je hond er in slaagt om dat lekkers er weer uit te grabbelen.

Let op: zorg dat je dier niet met kop of poot klem kan komen te zitten in een van de grabbelgaten!!

Rollenspel:

Spaar lege wc-rollen en/of keukenrollen en zet een doos vol met rechtopstaande rollen, zodat er een soort honingraatpatroon van rollen ontstaat. Strooi in de rollen wat brokjes en je hebt een low-budget zoekspel: lukt het je hond de brokjes er weer uit te krijgen?

Doos in doos:

Je kunt een doos ook vullen met allerlei andere kartonnen doosjes waarin je lekkers hebt verstopt, zodat je hond heel wat heeft uit te pakken.

Ook leuk!

Stop eens een paar brokjes in een lege wc-rol of keukenrol en vouw beide kanten van het rolletje daarna een stukje (makkelijk) of helemaal (moeilijk) dicht. Een super simpele voer puzzel voor je hond!

Hop op!

Leer je hond met zijn voorpoten op een (omgekeerde) doos te staan: houd daarvoor iets lekkers bij zijn neus en beweeg dat naar een plek recht boven de doos. Als je hond niet te groot of te zwaar is, lukt het hem misschien zelfs wel om met al zijn pootjes op de doos te gaan staan. Hop op!

 

Speur dakjes:

Knip een deel van een kartonnen doos in drie of vier stukken. Van die stukken kun je kartonnen dakjes vouwen waaronder je iets lekkers voor je kat kunt verstoppen. Zet de dakjes neer op de grond en laat zien dat je onder één van de dakjes iets lekkers neerlegt. Weet je hond het lekkers te vinden?

Apportbox:

Vul een doos met bijvoorbeeld tennisballen of andere speeltjes. Hoeveel ballen of speeltjes kan jouw hond in een minuut tijd uit de doos halen? Beloon de hond voor ieder geapporteerd voorwerp met iets lekkers!

Snuffeldoos:

Vul een doos met een aantal voorwerpen. Neem een van de voorwerpen een tijdje in je hand, zodat jouw geur eraan zit, en leg het daarna tussen de andere voorwerpen in de doos. Lukt het jouw hond het voorwerp met jouw geur te vinden? In plaats van allerlei verschillende voorwerpen , kun je ook allemaal dezelfde voorwerpen gebruiken, bijvoorbeeld een aantal oude sokken waarvan je er eentje een tijdje hebt vast gehouden, zodat hij extra naar jou ruikt.

Neus doos:

Je kunt je hond leren een doos met zijn neus aan te raken. Als je een beetje worst of vleesmousse op een doos smeert, zal de hond waarschijnlijk direct aan de doos ruiken. Beloon hem op het moment dat hij dat doet! Legt hij het verband tussen belonen en aanraken van de doos? Helemaal goed! Je kunt je hond ook leren eerst met zijn neus een memoblaadje aan te raken. Als je dat op je hand plakt, is de kans groot dat je hond  daar uit nieuwsgierigheid even aan zal snuffelen. Vang dat moment en beloon! Als je hond het aanraken van het memoblaadje onder de knie heeft, kun je het blaadje op de doos plakken als richtpunt of misschien nog beter gezegd, neuspunt. Of teken zelf een hondenneus op de doos en leer je hond juist dat punt aan te raken.

Uitdaging!

Je kunt je hond vanaf steeds een grotere afstand naar het memoblaadje op de doos sturen. Zo wordt de neusdoos een vooruitstuurdoos!

Duw doos:

Als je hond met zijn neus een doos kan aanraken, kun je hem ook leren iets harder tegen de doos te duwen, waardoor deze omvalt. Lukt het je ook om je hond te leren niet met zijn snuit maar met zijn poot het om te duwen?

Schatkist:

Je kunt van een kartonnen doos ook een schatkist maken: bewaar er de allerleukste speeltjes van je hond in. Laat je kat iedere dag iets uit de doos kiezen om mee te spelen. Zo blijven speeltjes spannend!

Let op! Zorg er natuurlijk altijd voor dat het speelplezier veilig blijft!