Loading...
Waarom plast een kat buiten de kattenbak? 2017-03-30T22:57:19+00:00

Waarom plast een kat buiten de kattenbak?
Een kat die normaal gesproken altijd zindelijk is, gaat opeens op andere plaatsen in huis plassen. Een vervelende situatie, want urine van de kat heeft een penetrante geur. Urinegeur en -vlekken kunt u verwijderen met Urine-Off Spray.
Het  is belangrijk om erachter te komen of er sprake is van een blaasontsteking. Hiervoor is onderzoek van de urine nodig.

Urine opvangen
U kunt thuis urine van de kat  opvangen m.b.v. speciale plastic korreltjes Katkor, die in plaats van het kattengrit in de schone kattenbak worden gedaan. Met behulp van een pipet kunt u de urine opzuigen. Van belang is dat u de punt van de pipet goed op de bodem van de kattenbak zet als u de urine gaat opzuigen! Kristallen zijn zwaarder dan de urine en zakken dus naar de bodem. Het is belangrijke dat de urine zo vers mogelijk is. U mag de urine maximaal 2 uur in de koelkast bewaren.

De urine van de kat wordt door de dierenarts onderzocht op zuurgraad, de aanwezigheid van bloed en blaasgruis.

Wat is een blaasontsteking?
Bij de kat spreken we van blaasontsteking wanneer uw kat last heeft van de onderstaande verschijnselen. 

Buiten de bak plassen

 • Vaak naar de bak gaan om te plassen
 • Klagelijk miauwen bij het plassen
 • Kleine hoeveelheden plassen
 • Persen op de urine
 • Likken van de penis/vagina
 • Bloed bij de urine

Zowel katers als poezen kunnen een blaasontsteking krijgen. Overigens hoeven niet alle bovenstaande symptomen aanwezig te zijn.

Spoedgeval
Als uw kat NIET meer kan plassen als gevolg van verstopping van de urinebuis is dit een spoedgeval. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts; ook ’s nachts of in het weekend!

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van blaasontsteking:

 • Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging
 • Blaasgruis
 • Weinig drinken
 • Voeding met veel magnesium
 • Stress, een onderschatte of niet herkende oorzaak van het buiten de bak plassen.

Stress
Bij veel katten met een idiopathische blaasontsteking (een blaasontsteking waar geen aanwijsbare oorzaak voor is gevonden) is stress een belangrijke factor. Door meer inzicht te krijgen in de beleefwereld van de kat, kunnen we een aantal aanpassingen doen in zijn leefomgeving die stressverlagend werken. De ene kat is stressgevoeliger dan de ander. Voeding(supplementen) met een stressverlagende werking of feromonen zoals Feliway kunnen extra ondersteuning bieden.

Voeding
Van nature zijn katten jagers. Ze zijn de hele dag bezig om een prooi te vangen en eten kleine beetjes tegelijk.

Voldoende lichaamsbeweging en activiteit
Om het jagen na te bootsen is spelen heel belangrijk. Zeker voor katten die nooit buiten komen, zijn speeltjes onmisbaar.

Voldoende verstop- en rustplaatsen in huis
Een kat is erg gesteld op zijn privacy. De meeste katten zitten ook graag hoog in een ruimte. Zorg  voor een goed bereikbaar ligplekje bovenop (bijvoorbeeld) een kast of een hangmat aan de radiator.

Kattenbakken
Katten zijn erg schoon op zichzelf. Door kattengedragstherapeuten wordt aanbevolen in huishoudens met meer katten in huis altijd 1 kattenbak meer in huis te plaatsen dan er katten zijn. De kattenbakken moeten ver verwijderd zijn van de rustplaatsen en de voerbakjes.