Loading...
Speltips Kat 2017-05-26T11:47:18+00:00

Speltips Kat

Nee, niet weggooien!

Lege kartonnen doos? Niet weggooien! Je kunt er namelijk allerlei leuke dingen voor je kat mee bedenken.

Let er op dat de doos die je gebruikt geen scherpe randen heeft en ontdaan is van eventuele nieten, krammen en tapresten. Zorg er voor dat er geen schadelijke dingen of sterk ruikende stoffen in hebben gezeten, want dat is niet fijn voor je kat zijn neus. Bij sommige spelletjes moet je er even op letten dat het formaat van de doos past bij de grootte van je kat.

Van schoenen-tot bananendoos: je kunt er echt van alles mee bedenken.

Belangrijk!

Voor alle doe-dingen met een doos geldt:

  1. Houd altijd toezicht met spelen
  2. Safety First! Kijk altijd of het spel geschikt is voor jouw dier.
  3. Voorkom dat het dier dingen kapot maakt en op eet.
  4. Laat geen meerdere dieren tegelijk met een doos spelen, dat kan onbedoeld competitie en agressie oproepen.
  5. Verlies tijdens het spelen en trainen nooit je geduld. Niet het eindresultaat, maar het samenwerken is het belangrijkst.

Weetje.

Wist je dat katten echt dol op kartonnen dozen zijn? Zeker als er voer in  heeft gezeten, want dan ruiken ze extra interessant. Grote kans dat je kat de doos die je voor hem neerzet meteen in beslag zal nemen als slaap of uitkijkplek!

Leuke speltips voor de kat;

Hengelspel:

Maak in de bovenkant van een kartonnen doos één of meerdere cirkelvormige gaten (voorzichtig!) met een doorsnee van ongeveer 6 centimeter, zo groot dat er precies een (hard) plastic beker of koffiebekertje in past. In die beker(s) kun je wat lekkers doen: brokjes, stukjes worst of een beetje vlees mousse. Aan je kat de taak om dat lekkers er vervolgens weer uit te hengelen.

Grabbelen:

Als je een of meerdere gaten (vierkant, rond of ovaalvormig) in de boven of zijkant van een dichte doos knipt (voorzichtig!), heb je een grabbeldoos. Strooi door de gaten wat lekkers en kijk of je kat er in slaagt om dat lekkers er weer uit te grabbelen. Je kunt voor de kat ook een (rinkel)balletje in de doos doen dat hij via de gaten met zijn poot heen en weer kan meppen.

Let op: zorg dat je dier niet met kop of poot klem kan komen te zitten in een van de grabbelgaten!!

Netwerken:

Prik in de bovenranden van een open kartonnen doos kleine gaatjes (voorzichtig!), waardoor je vervolgens draden (dikke wol of dunne repen fleecestof) rijgt, kriskras van de ene naar de andere kant. Leg een knoop in de dikke draad, rijg hem door een van de gaatjes aan de ene kant naar een van de gaatjes aan de overkant van de doos en zet hem daar weer vast met een knoop. Zo ontstaat er een soort spinnenweb. Strooi wat brokjes in de doos. Durft je kat zijn kop tussen de mazen van het net door te stekken om de brokjes te pakken te krijgen?

 

 

 

Ballenbak:

Van een kartonnen doos maak je in een handomdraai een ballenbak. Vul de doos met ballenbakballen, tennisballen of pingpongballen, strooi er wat brokjes tussen en laat het dier lekker zijn maaltje bij elkaar snuffelen!

Tip!

In plaats van ballen kun je ook proppen papier gebruiken waartussen je lekkers strooit. Of, nog uitdagender, stop ook wat brokjes in de proppen, zodat je hond die moet ontfrommelen om bij het lekkers te komen.

Rollenspel:

Spaar lege wc-rollen en/of keukenrollen en zet een doos vol met rechtopstaande rollen, zodat er een soort honingraatpatroon van rollen ontstaat. Strooi in de rollen wat brokjes en je hebt een low-budget zoekspel: lukt het je kat de brokjes er weer uit te krijgen?

Doos in doos:

Je kunt een doos ook vullen met allerlei andere kartonnen doosjes waarin je lekkers hebt verstopt, zodat je kat heel wat heeft uit te pakken.

Ook leuk!

Stop eens een paar brokjes in een lege wc-rol of keukenrol en vouw beide kanten van het rolletje daarna een stukje (makkelijk) of helemaal (moeilijk) dicht. Een super simpele voer puzzel voor je kat!

Hop op!

Leer je kat met zijn voorpoten op een (omgekeerde) doos te staan: houd daarvoor iets lekkers bij zijn neus en beweeg dat naar een plek recht boven de doos. Als je kat niet te groot of te zwaar is, lukt het hem misschien zelfs wel om met al zijn pootjes op de doos te gaan staan. Hop op!

Speur dakjes:

Knip een deel van een kartonnen doos in drie of vier stukken. Van die stukken kun je kartonnen dakjes vouwen waaronder je iets lekkers voor je kat kunt verstoppen. Zet de dakjes neer op de grond en laat zien dat je onder één van de dakjes iets lekkers neerlegt. Weet je kat het lekkers te vinden?

Apportbox:

Vul een doos met bijvoorbeeld tennisballen of andere speeltjes. Hoeveel ballen of speeltjes kan jouw kat in een minuut tijd uit de doos halen? Beloon de kat voor ieder geapporteerd voorwerp met iets lekkers!

 

Voor de poes:

De kat krabt de krullen van de ….doos! Knip uit een aantal kartonnen dozen lange ongeveer tien centimeter brede stroken die je aan elkaar vast maakt en vervolgens oprolt tot een stevige rol, die je omwikkelt met tape. Leg de rol op zijn kant neer en je hebt een heel originele krabplank. Katten vinden het heerlijk hier hun nagels in te zetten!

Schatkist:

Je kunt van een kartonnen doos ook een schatkist maken: bewaar er de allerleukste speeltjes van je kat in. Laat je kat iedere dag iets uit de doos kiezen om mee te spelen. Zo blijven speeltjes spannend!

Let op! Zorg er natuurlijk altijd voor dat het speelplezier veilig blijft!