Loading...
Column – 9 gezondheidscontroles bij cavia’s: 2018-11-11T12:14:28+00:00

9 gezondheidscontroles bij cavia’s:

  1. Makkelijk bewegen en geen tekenen van stijfheid: Beweging is goed voor de gezondheid van de cavia. Een cavia die niet of moeilijk beweegt, zou ergens pijn kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gewrichten wat kan wijzen op een tekort aan vitamine C.
  2. Goed gewicht: Een cavia is niet snel te dik; hij mag stevig, mollig, plomp, rond zijn. Enkel als er vetkwabben (onder de kin, voorpootjes en in de liezen) bij de cavia voorkomen of als de buik over de grond sleept, is een cavia te dik. Laat dan controleren of er een onderliggende oorzaak is (bv. schildklierproblemen). Lat wel op of een cavia niet te dun is, je mag geen botten voelen.
  3. Helder en alert: een cavia moet een actieve indruk maken. Cavia’s laten niet gauw merken dat ze niet fit zijn, dus het is belangrijk cavia’s goed te observeren.
  4. Glanzende vacht zonder kale plekken en/of wondjes: kale plekken kunnen bv. wijzen op (schurft)mijten, luizen of schimmel. Deze kunnen behandeld worden met spul uit de dierenspeciaalzaak. Meer zeldzaam kunnen kale plekken op ouder leeftijd ook wijzen op bijnierproblemen (Cushing), leverproblemen of hormonale problemen.
  5. Schone ogen, oren, mond en neus en geen uitvloeiing: Uitvloeiing bij de ogen kan wijzen op een oogontsteking, luchtwegaandoening, irritatie (stof, rook, etc.). Als de ogen licht geïrriteerd zijn, kan dit behandeld worden met een oogzalf. Let op: melkachtige uitvloeiing na een wasbeurt is normaal.
  6. Schoon achterwerk: Als het achterwerk van de cavia vies is, kan dit wijzen op darmproblemen of problemen met de vetklier. De vetklier ( ze gebruiken deze als geurklier) van de cavia zit bovenop het achterwerk. Deze kan bij sommige dieren overactief zijn, dan is de huid/vacht heel vettig. Dat is geen probleem en mag eventueel gewassen worden. De vetklier kan ook ontstoken raken ( er ontstaat dan een bult) in dat geval is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Darmproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Zorg altijd dat het dier blijft eten en drinken, geef veel hooi. Wil hij niet of nauwelijks eten ga dan naar de dierenarts, dwangvoeding kan dan nodig zijn, niet te lang mee wachten!
  7. Geen verdikkingen of bulten: verdikkingen en bulten kunnen wijzen op vet, tumoren, ontstoken talgklieren of ontstekingen. Let ook op onder de voetzooltjes, bij cavia’s kan “bumblefoot” voorkomen. Dat is een ontsteking van de voetzooltjes die vaak chronisch wordt. Schoonmaken en insmeren met wondzalf. Is hij open naar de dierenarts. Verder dient men te zorgen voor een droge, schone kooi met zachte bodembedekking.
  8. Geen ademhalingsproblemen: Een cavia ademt door de neus, niet door de mond. Een cavia dient regelmatig te ademen en er mag geen uitvloeiing uit de neus zijn of een geluid ontstaan (reutelen). Een reutelend geluid kan wijzen op stof, neusverkoudheid, slijm (infectie), etc. en dient gecontroleerd te worden door een dierenarts.
  9. Tekenen van tandproblemen: Als tanden te ver zijn doorgegroeid, kan de dierenarts deze slijpen ( knippen kan splijten veroorzaken). Er kunnen ook haakjes op de tanden ontstaan, kiezen zullen gecontroleerd moeten worden, maar je kan ook letten op symptomen zoals kwijlen/speekselen, met eten spelen, interesse in eten maar niet kunnen eten. Tanden die afbreken kunnen ontstaan door een tekort aan vitamine C. het is daarom belangrijk om te zorgen dat er voldoende vitamine C aan de voeding toegevoegd wordt. Bij twijfel geef dan vitamine C snoepjes.