Loading...
Column – De vijver komt weer tot leven 2018-04-02T15:26:36+00:00

Column – De vijver komt weer tot leven

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: De vijver komt weer tot leven.

Als de dagen langer worden en we de zon weer wat vaker zien, gebeurt er van alles in de natuur. Ook de vijver in de tuin komt dan weer tot leven. Bij het vele zonlicht in het voorjaar moeten eigenaren van vijvers zich weer noodgedwongen bezighouden met ongewenste groene aanslag en draadalgen. De vijver verkeerde de afgelopen winter in rust, mits je hem niet verwarmde. Als het kouder wordt gaat de stofwisseling van de vis omlaag en als de kou echt toeslaat, stopt de vis met eten. Winterrust wil zeggen dat de vis ook letterlijk rust. Hij eet niet en beweegt nauwelijks om dat kleine beetje energie te gebruiken om zijn hart te laten kloppen. Tijdens een zachte winter zie je vaak dat de vissen blijven dooreten en dat er geen winterrust intreed. Je kunt de winterrust ook sturen. Wanneer het kouder wordt en je andere voeding gaat geven, zorg je er ook voor dat de stofwisseling van de vis omlaag gaat. Het gaat dan om voeding (wintervoer) waar nauwelijks energie in zit en die voornamelijk dient als buikvulling. Maar als de temperatuur niet ver daalt en men gewoon door blijft voeren, gaat de winterrust niet in. In het voorjaar komen vissen uit hun winterrust en gaan ook de planten en micro-organismen het weer doen. In de natuur houden vissen zich in leven door te eten wat er zoal in het zwemwater leeft, zoals micro-organismen of watervlooien. Maar vissen die in een vijver worden gehouden moet je meestal bijvoeren. Zodra je ziet dat de vissen van de bodem afkomen en weer gaan zwemmen, kan je beginnen met geven van licht verteerbare voeding.

Grote voorjaarsschoonmaak

Na de winter is het tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Het oude blad en alle troep die in de vijver is gevallen, moet je verwijderen. Niet alleen van het wateroppervlak, maar ook van de bodem. Verder moet je controleren of het filter de winter goed is doorgekomen en of er iets kapot gevroren is. Ook is het misschien verstandig om het filter een kleine beurt te geven. Verder kan het zijn dat een deel van de vijverplanten in de winter is afgestorven. Controle van de aanwezige waterplanten en uitlopers is dus belangrijk. Eveneens belangrijk is het controleren van de waterwaarden na de winterperiode. Door regenval of het afsterven van bacteriën kunnen de waterwaarden te wensen overlaten. Goed meten en de waarden eventueel aanpassen door het toevoegen van bacteriën en/of een waterwissel is dus verstandig. Zodra je in het voorjaar de vissen weer gaat zien, is het van belang die aan een kritische blik te onderwerpen. Contoleer de vissen even goed. Hoe zien ze eruit? Is hun huid gaaf? Zijn er zweren, plekken of wonden te zien? Gezondheidszorg of preventieve gezondheidszorg kan eventueel noodzakelijk zijn. Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl