Loading...
Column – Feiten & Fabels over Vlooien en Vlooienbestrijding 2018-11-17T15:27:50+00:00

Column – Feiten & Fabels over Vlooien en Vlooienbestrijding.

1 Vlooien zijn resistent voor bepaalde vlooienbestrijdingsmiddelen? Fabel.

Volgens parasitoloog Paul Overgaauw is resistentie tegen vlooienbestrijdingsmiddelen niet aangetoond. Uit onderzoek blijkt dat het probleem vooral zit in verkeerd behandelen van huisdieren ( onjuiste dosering, niet goed toedienen, verkeerde behandelingsfrequentie, etc.). Bovendien hebben consumenten vaak een afwijkend verwachtingspatroon van het gebruikte middel. Daarom is een goede uitleg over de vlooiencyclus en een duidelijk behandelingsplan belangrijk.

2 Het kan tot 8 maanden duren voor een vlooienplaag volledig onder controle is. Feit.

De vlooiencyclus kent 4 stadia; de volwassen vlo leeft zo’n 2 tot 4 weken en begint 24 uur na de eerste bloedmaaltijd met het leggen van eitjes (30-40 per dag). Deze eitjes vallen van het dier af en ontwikkelen zich in de omgeving tot larve en later tot pop. Tempratuur en vochtigheid beïnvloeden de snelheid van deze cyclus. Onder ideale omstandigheden duurt dit 2 weken, maat het kan soms 8 maanden duren, voordat de vlooien uitkomen. Ze komen uit wanneer de omstandigheden goed zijn; trillingen, CO2 (uitademen) en warmte geven aan dat er een gastheer in de buurt is en activeren de poppen ( bijvoorbeeld bij thuiskomst van vakantie). Door tijdens een plaag de omgeving goed te behandelen wordt de vlooiendruk en de overlast verminderd.

3 Men kan, ook bij juiste behandeling met een vlooienproduct na twee weken nog vlooien op de hond of kat zien zitten. Feit.

Het kost tijd om een vlooienplaag onder controle te krijgen. 5% van het vlooienprobleem zit op het dier in de vorm van vlooien, 95% zit in de omgeving als eitjes, larven en poppen. Bij een vlooienplaag komen er continu vlooien uit. Zelfs wanneer honden en katten goed behandeld zijn, kost vaak enkele uren voordat de vlooien dood zijn. Wanneer er dus vanuit de omgeving dagelijks nieuwe vlooien op het dier springen, lijkt het soms dat het product niet goed werkt. Je blijft vlooien op het dier zien omdat de omgevingsdruk op dat moment erg hoog is. Behandel daarom bij een plaag ook de omgeving goed (huis, mand, auto en andere plaatsen waar het dier regelmatig komt).

4 Een stukje vlooienband in de stofzuigerzak zorgt ervoor dat daar geen vlooien kunnen ontwikkelen. Fabel.

Er wordt nog weleens gedacht dat een stukje vlooienband in de stokzuigerzak effectief is om opgezogen vlooien te doden en te zorgen dat eitjes niet uitkomen. Tegenwoordig worden vlooienbanden anders geproduceerd, waardoor dit weinig effect meer heeft. De stofzuigerzak kan na het stofzuigen beter in een goed dichtgeknoopte plasticzak in de vuilcontainer gedaan worden.

5 Vlooien brengen lintwormen over. Feit.

In de vlo kan zich een voorstadium van een lintworm bevinden. Als honden en katten de vacht verzorgen krijgen ze vlooien binnen. Deze ingeslikte vlooien kunnen leiden tot de ontwikkeling van volwassen lintwormen bij hond en kat. Advies is dan ook om hond en kat met vlooien altijd te ontwormen .