Loading...
Column – Hoe introduceer je je huisdier aan nieuw voer? 2018-12-12T11:09:48+00:00

Column – Hoe introduceer je je huisdier aan nieuw voer?

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Hoe introduceer je je huisdier aan nieuw voer?<

Als je overstapt op nieuw voer, moet je daar even de tijd voor nemen. Dan krijgt je huisdier rustig de kans zich aan te passen aan de veranderingen. De overgangsperiode is minimaal 7 dagen, afhankelijk van de gevoeligheid voor veranderingen van je huisdier:

Dag 1 & 2: Combineer 70% van het oude voer met 30% van het nieuwe voer.

Dag 3 & 4: Combineer 50% van het oude voer met 50% van het nieuwe voer.

Dag 5 & 6: Combineer 30% van het oude voer met 70% van het nieuwe voer.

Dag 7: 100% op het nieuwe voer.

Dit mag alleen maar indien je het met dezelfde bereide brok doet. Dus niet een koudgeperste brok met een geëxtrudeerde brok mengen.

Het ene voer is zwaarder verteerbaar dan het andere, een koud geperste brok valt uit elkaar in de maag en is daardoor geschikt om te combineren met vers vlees. De geëxtrudeerde brok zwelt op in de maag en mag daardoor niet gecombineerd worden met vers vlees.

Als je huisdier tijdens deze periode last krijgt van bijvoorbeeld een onrustige stoelgang, probeer het proces dan te vertragen, zodat het spijsverteringssysteem van je huisdier went aan het nieuwe voer. Het is helemaal niet gek als je huisdier last heeft van een beetje braaksel of diarree. Het verteringsproces en de natuurlijk voorkomende bacteriën die je huisdier nodig heeft vormen samen een complex en delicaat systeem. Als er sprake is van braaksel of diarree, kun je de hoeveelheid nieuw voer iets minderen en wat langer de tijd nemen om je beestje te laten wennen aan het nieuwe voer.

Anders het huisdier 10 dagen op een vlees voeding zetten welke te verkrijgen is bij de betere dierenspeciaalzaak, waardoor de spijsvertering tot rust komt en je daarna direct kunt overstappen op de gewenste brok.

Ik vind het belangrijk om te kijken wat je hond te eten krijgt, hij is tenslotte een vleeseter.

Kijk naar de samenstelling (ingrediënten) van het voer wat je koopt en weet dan dat wat er als eerste omschreven staat het hoofdingrediënt is en dat moet vlees zijn en geen granen, mais of rijst, daar is je voeding dan veel te duur voor.

Veel mensen vertellen mij dan “dat heb ik van de fokker of van de dierenarts”, die adviseren dat dan, en de onwetende klant neemt het dan maar aan.

Waarom het zelfde als de fokker? Waarom het dure voer van de dierenarts? Een betere dierenspeciaalzaak welke geschoold is in voeding kan je een uitstekend advies/uitleg geven over de juiste voeding voor je huisdier.

Tip: voeding met veel granen en mais geeft veel klachten betreft huid en vacht en je hond eet er meer van en poept er ook bergen van, en is uiteindelijk in gebruik veel duurder, dan een goede voeding met als hoofdingrediënt vlees! En een goede voeding hoeft niet altijd duur te zijn.

Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl