Loading...
Column – Hoe stop ik een hondengevecht 2018-11-11T12:07:54+00:00

Hoe stop je een hondengevecht?

Een aanvaring tussen twee honden. Een angstig moment, waarbij de baasjes vaak uit schrik de honden uit elkaar proberen te krijgen door te schreeuwen en te trekken. Er zijn betere en veilige manieren om in te grijpen.

Niet elke aanvaring is er een om je zorgen over te maken. Vele aanvaringen zijn uit de hand gelopen spelletjes of confrontaties tussen honden die elkaar nog niet eerder hebben gezien. Het is hun manier van een houding aannemen, vaak met een hoop lawaai en speeksel. Als er al gebeten wordt, dan zijn het korte happen en wordt er gelijk losgelaten.

Wanneer een aanvaring tussen twee honden wel uit de hand loopt, is het jouw taak als baas zijnde snel en tactisch te handelen. Veiligheid boven alles. Het is dan ook prioriteit om zelf niet gebeten te worden. De kop en hals moeten daarom zoveel mogelijk vermeden worden. Wanneer het andere baasje ook aanwezig is, is het, het veiligst om allebei de achterpoten van je eigen hond vast te pakken en naar achteren te trekken. Houdt hierbij wel rekening dat je op het juiste moment aan de poten van je hond trekt. Wanneer een van de honden zich net heeft vastgebeten, kan dit vreselijke scheurwonden als gevolg hebben. Wanneer de honden teveel bewegen waardoor je niet bij de achterpoten kunt komen, probeer dan de hond weg te duwen door voorzichtig met je voet op de ribbenkast te duwen.

Een andere veilige methode is om de honden af te leiden. Laat ze schrikken met water of plaats een stuk hout/karton of datgene wat binnen handbereik ligt tussen de honden in.

Buig nooit over de honden heen.

Soms wil het helpen om weg te lopen en je hond te roepen.