Loading...
Column – Hond en gras eten 2018-07-31T19:47:36+00:00

Column – Hond en gras eten

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Hond en gras eten.

Als je aan veel mensen vraagt waarom honden gras eten, dan is de kans groot dat men zal zeggen dat de hond dit waarschijnlijk doet omdat hij buikpijn heeft en misselijk is, of mogelijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen heeft. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek is gebleken dat van een meerderheid van honden die regelmatig gras eten, slechts een heel klein gedeelte dit doet om te braken of omdat ze ziek zijn.

Een aantal andere bevindingen bij het eten van gras zijn:

Ten eerste; het opvallend is dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden. Ten tweede; bij jonge honden werd maar zelden misselijkheid bespeurd voor het eten van gras. Ten derde; honden die duidelijk misselijk waren en vervolgens gras aten, braakten vaker. Ten vierde; honden die met regelmaat plantaardig voedsel kregen, eten net zo vaak gras dan degene die geen plantaardig voedsel krijgen. Er is dus geen indicatie dat de hond gebrek aan vezels zou hebben. Ten vijfde; er zit  geen verschil tussen honden die brokken krijgen of vers vlees. Ten zesde; uit onderzoek blijkt dat gras simpelweg een voedselbron zou zijn voor honden. Gras eten blijkt dus normaal hondengedrag! Bedenk dat ook de voorouders van de hond en zijn huidige wilde familieleden met regelmaat planten eten. Zo wordt in uitwerpselen van wolven vaak gras aangetroffen. Bij wolven helpt het tegen parasieten in de darmen. De meeste honden hebben geen last van dergelijke parasieten, maar hebben deze aanleg tot het eten van gras wellicht geërfd van hun voorouders. Verder zou het zou zo maar kunnen zijn dat honden gras gewoon lekker vinden. Vooral de jonge grasscheutjes zijn hierbij vaak in trek. Sommige honden hebben ook echt een voorkeur voor bepaalde grassoorten en snuffelen in de berm naar dat specifieke gras. Gras eten kan geen kwaad en je kunt de hond dus gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zitten overigens plantaardige Omega-3 vetzuren, waardoor het ook nog eens een gezond hapje voor je hond is. Voorkom echter wel dat je hond met pesticiden bespoten gras eet. Bij veelvuldige inname van gras met bestrijdingsmiddelen kan een hond erg ziek worden en zelfs kanker ontwikkelen. Let ook op dat er geen poepresten op het gras zitten, want daar kunnen parasieten in zitten. Moet je hond vaak overgeven? Ga dan snel naar een dierenarts, want zoiets hoort niet! Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl