Loading...
Column – Hond valt uit naar andere honden 2018-07-31T20:03:38+00:00

Hond valt uit naar andere honden

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Hond valt uit naar andere honden

Honden die uitvallen wanneer ze buiten een andere hond tegenkomen hebben hier meestal een goede reden voor. Je zult daarom eerst moeten onderzoeken waarom je hond uitvalt. Wanneer je deze  reden weet, kan je de hond helpen om zich weer veilig te voelen en zal zijn gedrag veranderen. Honden zijn vanuit zichzelf conflict vermijdende dieren. Een frontale ontmoeting moet altijd gepaard gaan met sociaal gedrag om spanningen weg te nemen. Honden communiceren door kalmerende signalen af te geven. Dit begint al op grote afstand. Wanneer beide honden voldoende kalmerende signalen hebben afgeven, zullen ze ontspannen naar elkaar kunnen komen. En als ze daar geen behoefte aan te hebben, zullen ze met een boog om elkaar heen lopen. Iedere ontmoeting zal anders zijn. Denk aan boog(je) om elkaar heenlopen, snuffelcontact hebben of zelfs spelen. Daarbij zal gelden; hoe vertrouwder, hoe meer fysiek contact er gemaakt zal worden. Als baasje van de hond belemmeren we vaak onbewust de kalmerende signalen van de hond. Een ontspannen ontmoeting zal alleen plaatsvinden wanneer de honden elkaar met hun signalen hebben kunnen vertellen dat ze goede bedoelingen hebben. Wanneer je hier niet bewust van bent belemmer je de hond misschien om dit gedrag te kunnen vertonen. Je moet dus geen:

  • Andere honden rechtstreeks benaderen, door recht op andere honden en hun eigenaar toe te lopen.
  • De riem kort maken. Hierdoor ontstaat er spanning, waardoor de hond niet meer alle signalen met zijn kop kan geven.
  • Het commando ‘volg’ geven. Hierdoor verbreek je de communicatie tussen de honden en dat geeft ook weer spanning.
  • Hond dwingen in een snel tempo te gaan lopen.
  • Hond dwingen mee te lopen wanneer hij gaat liggen. Want liggen is een sterk kalmerend signaal.
  • Hond tegenhouden om te snuffelen of te plassen. Want ook dat is communicatie.
  • Hond op dat moment corrigeren.

Wanneer één of meerdere bovenstaande handelingen wel gebeuren dan zorg je bij de ontmoeting met een andere hond voor veel spanning. Hierdoor kan je hond gestrest raken en gaat hij blaffen, springen, rennen en trekken aan de lijn.

Enkele tips om je hond te ontspannen en vertrouwen te geven.

  • Blijf kalm.
  • Ga langzamer lopen of zoals altijd.
  • Niet met de stem of op andere wijze een correctie geven
  • Met een boog(je) in de richting van de andere hond lopen. Soms zelfs de straat oversteken. Belangrijk is dat de hond ontspannen blijft en hiervan zal leren. Een hond met stress zal niets leren.
  • Je hond niet in moeilijke situaties brengen.

Het kan ook zijn dat je hond uitvalt naar andere honden vanwege een nare ervaring uit het verleden. Zo kan je hond in het verleden een negatieve of zelfs traumatische ervaring gehad hebben. Zoals aangevallen  zijn door een andere hond. Maar ook een correctie in het bijzijn van andere honden, kan een stressreactie opleveren zoals grommen of blaffen. Je zult je hond dan goed moeten begeleiden om hem weer vertrouwen te geven. In dat geval is het verstandig om een deskundige op het gebied van hondengedrag in te schakelen. Die zal je stapje voor stapje begeleiden en je leren je te concentreren op de emotie en niet op het gedrag van de hond. Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl