Loading...
Column – Honden ijsjes maken 2018-05-27T11:23:02+00:00

Tips van de dierenspecialist

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Honden ijsjes maken.

Ook honden vinden ijsjes met warm weer heerlijk. De ijsjes die wij als mensen eten zijn echter niet altijd even gezond voor onze honden. Gelukkig kan je zelf ook honden ijsjes maken. Honden ijsjes zijn een handige manier om je hond verkoeling te geven, maar ook ideaal voor puppy’s die bezig zijn met het wisselen van hun tanden. Zo kan je gemakkelijk een paar brokjes met water invriezen, maar ook ingevroren yoghurt met banaan of met tonijn zijn een succes. Ik geef hier enkele recepten:

Recept 1 Honden ijsje met pindakaas en banaan. De ingrediënten zijn: 540 ml magere yoghurt, 100 gram pindakaas, 1 banaan, 1 eetlepel honing en 1 hondenkoekje. Bereiden: Doe de yoghurt, pindakaas, banaan en de honing i een kom. Meng het geheel met een mixer tot een glad geheel, kan ook met een staafmixer. Schenk het mengsel in de bekertjes en steek een hondenkoekje er in als een stokje. Zet de bekertjes in de vriezer en laat ze een nachtje staan, verwijder het bekertje en het ijsje is klaar!

Recept 2 Honden ijsje tonijn speciaal. De ingrediënten zijn: Blikje tonijn op basis van water 170 gram, 225 gram magere yoghurt. Bereiden: Doe de yoghurt en de tonijn in een kom. Meng het geheel met een staafmixer tot een glad geheel. Stop het mengsel in een ijs trede(waar je ijsblokjes in maakt), zet het vier uur in de vriezer. Tip! Ook katten vinden dit heerlijk.

Enige punten van aandacht hierbij: Ten eerste; geef het ijsje niet meteen aan je hond. Je hond kan met zijn lippen of tong aan het ijsje blijven plakken. Laat het even staan of spoel het af onder de kraan, zodat de ergste kou er af is. Ten tweede; kijk hoe je hond reageert op het ijsje. Likken en er kleine stukjes van afbijten is goed. De hond moet niet het koude ijsje in een keer opschrokken. Ten derde; geef ijsjes met mate. Te veel ijskoud eten kan namelijk maag darm klachten veroorzaken, bovendien zijn het extra calorieën voor je hond. Ten vierde; sommige honden kunnen niet zo goed tegen zuivelproducten. Geef je hond daarom eerst een klein beetje zodat je kunt zien hoe je hond er op reageert. Raakt je hond aan de diarree? Dan kun je het beter zonder zuivelproduct maken. Ten vijfde: geef ijsjes altijd buiten in verband met knoeien.

Verder is er ook speelgoed op de markt die je kan vullen met water (en/of iets lekkers) en invriezen voor verkoeling. Ook zijn er koelmaten , halsbanden of zwembaden voor je huisdier. Dit is allemaal verkrijgbaar bij een goede dierenspeciaalzaak. Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl