Loading...
Column – Hondengedrag 2018-05-05T19:20:26+00:00

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Hondengedrag.

Net zoals bij mensen heeft ook bij honden de omgeving invloed op het gedrag. Je kunt de omgeving veranderen en op die manier proberen het gedrag te veranderen.

Stel je hond mag niet op de bank, zorg er dan voor dat zijn hondenbed of de mand aantrekkelijk wordt. Leg er iets in met jouw geur, maak het comfortabel en zet het op een goed plek. De bank kun je minder prettig maken voor de hond door bijvoorbeeld de kussens rechtop te zetten of op een andere manier minder toegankelijk te maken. Na een tijdje zal je hond uit zichzelf het hondenbed of mand kiezen en hoef je de bank niet meer te verbouwen. Maar hondengedrag is ook te veranderen door een goede training. Met deze training kan je de hond iets leren. Bij leren hoort ook het maken van fouten en een dier iets leren kost tijd en geduld. Ook emoties zijn onderdeel van het leerproces. Een beloning levert een prettig gevoel op. Sommige mensen denken dat het niet werkt om met voerbeloning te werken. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze een temperamentvolle hond hebben en dat het niet werkt bij die hond. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook; I’ve already tried that treat thing! Maar voerbeloning werkt altijd. In de praktijk werkt het bij vogels, dolfijnen, vissen, reptielen, leeuwen, beren, katten en honden. Je moet alleen weten HOE, WAT en WANNEER je beloont. Wat betekent positieve training (force-free)? Geen stroom, geen pijn, geen slipketting, geen angst en geen fysieke dwang. Een mooi uitgangspunt, maar het sluipt er soms ongemerkt toch in. Als je onbedoeld aan de lijn trekt om je hond mee te krijgen, dan is dat ook een voorbeeld van dwang. Veel succes met positief trainen en zoek een goede hondenschool uit welke dat ook daadwerkelijk doet.

Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaak