Loading...
Column – Mijn kat likt zich kaal 2018-07-31T19:52:39+00:00

Column – Mijn kat likt zich kaal

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Mijn kat likt zich kaal!

“Onze kater begint zich in deze tijd van het jaar zo onophoudelijk te likken dat hij zelfs zijn haar eruit trekt. En dit duurt meestal tot oktober! Wat kan ik hieraan doen?” Dit is een veelvoorkomende vraag van klanten in onze dierenspeciaalzaak. De kat krijgt pillen voor wormen en we vinden zelden vlooien. Dit is een probleem dat veel voor komt bij katten (maar ook bij honden). Meestal is dit te wijten aan vlooien, een probleem met de anaalklier of een allergie. Op vlooien is te controleren met een vlooienkam en het is verstandig om uw kat (of hond) preventief te ontvlooien. Vlooien zorgen meestal voor jeuk over het hele lijf. De anaalklieren zijn kliertjes naast de anus die een geurstof afgeven aan de ontlasting waarmee ze hun territorium markeren. Als deze klieren verstopt of ontstoken zijn doet dit pijn. Omdat de kat er niet bij kan, gaan ze rond de staart, buik en achterpoten likken (honden doen dat ook). Daarnaast kan ook een allergie meespelen voor iets in de omgeving of in het eten van de kat (of hond).

Uw dierenarts of een goede trimsalon kan de anaalkliertjes controleren en leegmaken. Verder kan de dierenarts onderzoek doen naar een eventuele allergie bij uw huisdier.

Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl