Loading...
Column – Teken bij honden en katten 2018-05-05T19:18:48+00:00

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Teken bij honden en katten.

Teken bij honden en katten zijn vervelend omdat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken en bij honden ook de levensgevaarlijke ziekte Babesiosis. Maar wat zijn teken? Teken zijn parasieten, kleine spinachtige insecten, die leven van bloed. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. In Nederland komt vooral de “harde teek” Ixodes Ricinus voor. De levenscyclus van een teek begint als larve en via diverse tussenstadia, eindigt hij na 2-3 jaar als een volwassen teek. Veel mensen weten niet dat teken het hele jaar door aanwezig zijn. Ook weten veel mensen niet dat teken een voorkeur hebben voor warme plekken op het lichaam of plekken waar het lichaam minder behaard is. Ze bijten zich daarom vaak vast onder de oren, rondom de ogen of in de oksel- of liesstreek bij honden en katten.

Teken verwijderen

Een teek kan men het beste verwijderen met een tekentang of tekenpincet van goede kwaliteit. Deze zijn allebei te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak. Niet alle tekenverwijderaars werken even goed. Vooral kleine teken en volgezogen teken zijn vaak lastig te verwijderen. Teken steken vaak een beetje scheef in de huid, dus niet loodrecht op de huid. Hierdoor is het lastig om de teek goed ‘vast te pakken’. In alle gevallen moet de teek zo dicht mogelijk op de huid worden vast gepakt bij de kop van de teek, waarbij er niet in het achterlichaam van de teek mag worden geknepen. Er mag ook niet aan het achterlichaam worden getrokken. Desinfecteer het bijtwondje NA verwijdering van de teek met alcohol (70%) of met jodium. Was je handen hierna goed en het liefst met een desinfecterende zeep. Hoe sneller men de teek verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting bij het huisdier. De eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe. Doch niet alle teken zijn geïnfecteerd.

Vooral niet doen

Gebruik nooit alcohol of een sigaret om de teek te verdoven/verwijderen. De teek kan in een reactie juist de inhoud van de maag uitspugen en dat maakt de kans op ziektes alleen maar groter! Een verdoofde, of zelfs een dode teek, is niet makkelijker te verwijderen dan een levende teek.

Gebruik het liefst geen pincet. Men loopt hiermee namelijk sneller de kans dat de teek niet in het geheel loskomt en bijvoorbeeld de kop blijft steken, hetgeen kan zorgen voor infecties. Contoleer uw hond regelmatig op teken. Zeker als u wandelingen gemaakt hebt in het bos met hoge struiken of grassen, op de heide of langs die lekkere rietkragen bij sloten. Maar ook als uw kat veel buiten komt is een controle op teken niet overbodig! Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl