Loading...
Column – Uw huisdier en warmte 2018-07-31T20:05:47+00:00

Column – Uw huisdier en warmte

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Uw huisdier en warmte.

Ook voor uw huisdier kan het deze zomer flink warm worden. Veel huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan voor uw huisdier gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Houd hier rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Honden: Een hond kan zijn warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben honden nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg ervoor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of warme tent en caravan. Dus ook niet eventjes! Tip: Je kan verkoelingsproducten aanschaffen voor je hond zoals koelmatten, koelbanden, etc.

Katten: Katten zoeken vaak zelf een koelplekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Tip: Laat geen bakje met natvoer te lang buiten de koelkast staan want het droogt uit en bederft snel.

Konijnen: Ook konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen zij het moeilijk. Zorg er dus altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Tip: Leg gekoelde glazen flessen in zijn hok want dit geeft de nodige verkoeling. Gebruik hiervoor geen flessen uit de diepvries, want die kunnen vastplakken en brandwonden veroorzaken. Laat geen groenvoer in het hok achter vanwege bederf.

Knaagdieren: Veel knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help ze afkoelen met behulp van gekoelde waterflessen zoals omschreven staat bij het konijn. Laat geen voerresten liggen in verband met bederf. Ververs het water op tijd.

Vogels: De kooien van vogels mogen niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen geeft u regelmatig vers water.

Hoe merkt je of een dier het te warm heeft?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan en ademt snel. Ook wil het dier vaak niet eten en is het lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Als je merkt dat je dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken met koel water (geen ijskoud water). Maak in eerste instantie vooral kop, oren, hals en poten nat. Breng hem naar een plek waar schaduw is om bij te komen. En heel belangrijk, zorg altijd voor vers drinkwater!

Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden(oren, neus en staart) niet of nauwelijks reageren op prikkels. Waarschuw dan direct een dierenarts en start direct met het  afkoelen van het huisdier.

Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl