Loading...
Column – Vogels beschermen tegen bloedluis en mijten 2018-03-10T12:37:24+00:00

Column – Vogels beschermen tegen bloedluis en mijten

REGIO – Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, zal Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips geven. Het onderwerp van deze week is: Vogels beschermen tegen bloedluis en mijten.

Zoals zijn naam valselijk doet vermoeden is de bloedluis geen luis, maar een mijt. Deze mijt leeft van het bloed van kippen en andere vogels. De bloedluis, leeft overdag op donkere plekken in het nachthok en springen op de kippen als die ‘s avonds het nachthok weer binnenkomen. Kippen die veel last hebben van bloedluis kunnen daar behoorlijk ziek van worden. De bloedluis is een ectoparasiet die buiten het lichaam van zijn gastheer leeft. Zoals zijn naam al aangeeft leeft de bloedluis van het bloed van zijn gastheer. Bloedluizen vermenigvuldigen zich bij de juiste temperatuur razendsnel en kunnen voor vogels zelfs dodelijk zijn door het bloedverlies. Bloedluizen tref je vooral in het schemer en ’s nachts aan, omdat slecht tegen licht kunnen. Een bloedluis kan je herkennen aan zijn ronde vorm en roodbruine kleur. Ze zijn vaak zichtbaar op de vogel aanwezig. In de vogelkooi zitten ze vaak verstopt in kieren, in vochtige hoekjes of bij warme plekjes zoals een lamp. Om van bloedluizen af te komen is het niet alleen van groot belang om de vogel te behandelen, maar natuurlijk ook de leefomgeving (hok, kooi) van de vogel goed schoon te maken.

Mijten

Ook zijn er andere soorten mijten die voorkomen op vogels. Dit zijn bijvoorbeeld de vedermijt en de kalkmijt. De vedermijt is een mijt die leeft tussen de baarden van de veren van de vogels. Ze zijn herkenbaar aan hun langwerpig vorm en hun bruine kleur. De Kalkmijt komt vooral voor bij parkieten. Deze ziekte wordt ook wel scaly face genoemd, omdat het zich uit op de neusdoppen van de parkiet. De mijt zorgt voor een kalkachtige aangroei bij cloaca en neusdoppen. Je kan je vogel tegen Vedermijt behandelen met birdspray en tegen Kalkmijt met een speciale zalf. Beide producten zijn verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. Omdat kalkmijt ook erg besmettelijk is voor andere parkieten is het raadzaam om de dieren tijdens het genezingsproces apart te houden.