Loading...
Lieve krabbende kattenschatten 2021-05-26T10:53:11+00:00

Lieve krabbende kattenschatten

Wie ooit ook maar iets met katten te maken heeft gehad weet dat ze graag krabben.

Waarom katten dat doen, maar vooral hoe belangrijk het is om correct met krabproblemen om te gaan.

Krabben is natuurlijk gedrag voor katachtigen. Sterker nog het is nodig om te overleven. Wanneer een grote katachtige, (een tijger) zijn favoriete boom openrijt met zijn nagels stelt niemand veel vragen. Echter, wanneer onze pluizige binnen kat de bank op deurpost uitkiest voor zijn ochtendgymnastiek, tja dan is dat iets minder leuk. Nu zou je kunnen stellen dat het plaatsen van een krabpaal in je woning de meest logische oplossing is. Maar helaas: in plaats dat je kat de paal gebruikt, blijft hij toch lekker eigenwijs aan de bank/deur krabben.

Waarom krabben katten juist daar waar we het niet willen?

Katten krabben. Niet omdat het kan maar omdat het moet! Het kan en mag niet afgeleerd worden. Katten krabben buitenshuis en binnenshuis. Ze laten hierbij een signaal achter voor zichzelf en andere katten, zodat hun leefgebied herkenbaar wordt. Zoals de wegwijzers aan de kant van de autosnelweg. Men noemt dit ook wel territoriale communicatie. Zonder deze wegwijzers raakt een kat letterlijk zijn weg kwijt. Een kat krabt dus om zich te oriënteren. Hij bakent zijn looproute af door zijn nagels in voorwerpen te zetten. Hiermee doet hij twee dingen: hij laat een visuele krabmarkering na (hij gaat het voorwerp letterlijk zichtbaar stuk maken) en hij laat een feromoon achter: het zogenaamde pootjesferomoon. Dit zijn een soort geurstofjes die katten zelf aanmaken in hun voetzooltjes en die achtergelaten worden tijdens het krabben. Ze worden op dezelfde manier herkent door alle katten. Tegelijk met het plaatsen van deze krabmarkeringen zal een kat zijn oude nagelhoesjes verwijderen zodat de nieuwe scherpe nagel tevoorschijn komt. Andere redenen voor het krabben zijn het verwerken van spanning en het kwijtraken van (speelse) energie. Spanningen kunnen optreden door conflictsituaties met soortgenoten, maar ook als een kat gefrustreerd raakt bijvoorbeeld omdat de deur naar buiten dicht is. In dit soort gevallen is het krabben een manier om stress te verminderen. Ook erg speelse en frivole katten gebruiken het krabben om even hun overload aan energie kwijt te raken, om speelgedrag uit te lokken of aandacht te trekken. Kattengymnastiek dus!

Afhankelijk van zijn voorkeur kiest een kat horizontale of verticale krabplaatsen uit. Wanneer het een verticale krabplaats betreft zal de kat zich volledig gaan uittrekken en ritmisch om de beurt met elke voorpoot krabben. Sommige katten kiezen een horizontaal krabgebied uit of krabben door zich over de vloer met de nagels vooruit te trekken. Bij voorkeur kiezen katten hiervoor een stevige ondergrond die hun gewicht kan dragen en een structuur die de kracht van de krabbeweging niet zal tegengaan.

Waar krabben katten graag aan? Het is dus de kat die bepaalt waar het voor hem belangrijk is om een krabmarkering achter te laten. Ze kiezen hiervoor centrale goed zichtbare plekken. Het plekje waar ze naartoe kunnen rennen om energie kwijt te raken en aandacht te trekken. In het bijzijn van hun eigenaar en andere soortgenoten gaan katten vaak met meer kracht krabben om hun zelf zekerheid te tonen. Plaatsen dichtbij hun slaapplekken zijn ook favoriet, omdat een kat zich eens lekker en uitgebreid moet rekken bij het wakker worden. Als katten op abnormaal veel plekken in huis gaan krabben en vooral aan deur -en raamopeningen, dan is dat waarschijnlijk een signaal van onzekerheid, veroorzaakt door stress, angst en spanning. Jouw dwars zitten hoort daar niet bij. Katten krabben omdat het moet!

Voorkomen is beter dan genezen! Leer je kitten of nieuw geadopteerde kat vanaf dag 1 omgaan met de krabpaal. Doe jaagspelletjes rondom de krabpaal en beloon hem met snoepjes als hij het speeltje aan de krabpaal aanvalt. Weet dat spelen voor katten een belangrijke vervanging is voor jagen en aandacht trekken. Spelen met je kat is aandacht geven en dit mag beloond worden als het rond de krabpaal gebeurt. Vaak ontstaat het krabben op ongewenste plaatsen bij gebrek aan een goed alternatief. Het hebben van een krabpaal op plank is een absolute must in het huis van elke katteneigenaar. Ook als de kat buiten mag! Voor katten die veel buitenshuis vertoeven, is het toch belangrijk dat zij in huis ook hun krabmarkeringen kunnen plaatsen om zich te oriënteren. Dit is vooral van belang als er meerdere katten in en om het huis wonen.

De keuze en de locatie van de krabpaal is van cruciaal belang. Kies voor een grote krabpaal een stevige basis (min 90cm met een basis van 40/40cm voor een volwassen kat). De kat moet zich er volledig aan kunnen uittrekken en de paal moet voldoende tegengewicht geven om de kracht van het krabben te kunnen weerstaan. Als je voor een krabplank kiest, zorg dan dat deze hoog genoeg hangt indien hij voor verticaal krabben gebruikt gaat worden. Dient de krabplank of -mat voor horizontaal krabben, zorg dan dat deze stevig bevestigd is aan de ondergrond en niet losgetrokken kan worden. Plaats de krabpaal op een centrale, goed zichtbare plek waar de kat makkelijk bij kan. Dus niet ergens in een hoekje of achter een bank, omdat je de krabpaal zo lelijk vindt. Een ander goed idee is om de paal dichtbij zijn slapplekje te plaatsen, zodat je kat zich lekker kan rekken zodra hij wakker wordt. Of hang krabplanken in de buurt van de in en uitgangen die je kat gebruikt om zijn territorium te markeren. Bij meerdere katten zorg je voor 1 krabpaal per kat in huis. Meerdere krabplekjes is altijd beter en de kans dat het mis zal gaan wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Maar wat als het dan toch mis gaat? Zodra je kat een de bank, deurpost of vloerkleed is begonnen met krabben heeft hij de trend gezet. Hij heeft er zijn zichtbare schade al achtergelaten en bovendien de plek vol gesmeurd met zijn pootjesferomoon. Hiermee kan hij zijn krabplekjes makkelijk terugvinden en wordt hij bovendien gestimuleerd om daar opnieuw te gaan krabben. Het krabben mag en kan niet gestopt worden, maar kan gelukkig wel verplaatst worden naar de plek waar jij het wel wilt, namelijk de krabpaal!