Loading...
Vlooien bij je kat 2017-03-30T22:52:26+00:00

Een vlooienplaag is de grote schrik van kattenbaasjes.

Vlooien bij je kat

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij huisdieren zoals katten. Bij huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Apart genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

De eitjes van een vlo

Voordat een vrouwtjesvlo eitjes kan leggen, moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij tientallen eitjes in de vacht van de kat. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in je huis terecht.

Na twee tot vier dagen komen uit deze eitjes larven. Die verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder meer met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na een paar weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel anderhalf jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Alleen de volwassen vlooien zijn terug te vinden op je kat. Het gevaar zit ‘m dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Jeuk

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij je kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat dan ook vaak opspringen als hij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat gaat krabben en bijten.

Lintworm

Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet, dan kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten. De dierenspeciaalzaak heeft middeltjes om vlooien te bestrijden.