Loading...
Zo leer je jouw hond alleen thuis te zijn 2021-01-29T11:33:13+00:00

Zo leer je jouw hond alleen thuis te zijn

Natuurlijk laten we als echte dierenliefhebbers onze viervoeters niet vaak en lang alleen thuis. Maar soms moet je toch echt boodschappen doen, naar je werk of heb je een verjaardag op de planning staan. Voor momenten waarop je hond echt niet mee kan is het erg fijn als jouw hond al een beetje gewend is aan een poosje alleen zijn. Wij geven je vier tips hoe je jouw hond went aan alleen thuis zijn.

Zelfstandige viervoeter

Voordat je begint met opbouwen is het belangrijk dat je hond al zelfstandig is. Wat betekent dat je viervoeter, ook als je thuis bent, lekker zijn eigen ding kan doen. Bijvoorbeeld dat hij lekker in zijn comfortabele mand blijft liggen als jij boven de was doet of dat hij zichzelf kan vermaken in de tuin wanneer jij binnen televisie kijkt. Dat zelfstandig worden kun je ook rustig opbouwen door af en toe eventjes naar een andere kamer te gaan. Gaat dit goed? Kom dan ook eens tussendoor terug en geef geen aandacht aan je hond. Zo leert hij dat hij, ondanks dat jij de kamer binnenkomt, gewoon lekker zijn eigen ding kan blijven doen. Deze zelfstandigheid zal uiteindelijk in jullie voordeel zijn bij het opbouwen van het alleen thuis zijn. Je hond kan zichzelf namelijk goed vermaken en is gewend om niet steeds mensen om zich heen te hebben.

Bouw rustig op

Zodra je hond zelfstandig is kan je beginnen met opbouwen. Het is heel belangrijk om hiervoor echt de tijd voor te nemen. Alleen zijn kan namelijk best een beetje stress opleveren voor jouw viervoeter, dus begin met kleine stapjes. Zo kan je bijvoorbeeld eerst even een half uurtje van huis en dit vervolgens opbouwen naar een uur. Met die kleine stapjes behoudt je hond het vertrouwen dat je weer terugkomt. Hierdoor koppelt hij het alleen zijn niet aan een vervelend gevoel. En gaat het eventjes niet goed? Doe dan weer een stapje terug. Het is echt belangrijk dat je het tempo van je hond aanhoudt zodat hij op een veilige en prettige manier alleen thuis kan zijn, zonder dat hij zich achtergelaten voelt.

Let op; een volwassen hond kan ongeveer vier tot maximaal zes uur alleen thuis zijn. Daarna is het echt tijd dat hij lekker buiten kan spelen en zijn behoeftes kan doen. Houd hier dus altijd rekening mee. Ben je langer weg? Schakel dan een oppas of honden uitlaat service in.

Het echte werk

Zodra jouw viervoeter zelfstandig is en je het alleen zijn rustig hebt opgebouwd kan het echte werk beginnen. Je kunt nu gerust eventjes weg gaan zonder dicht bij het huis te blijven. Denk aan een boodschap doen of een koffietje ergens drinken. Zorg er wel voor dat zodra je weg gaat je geen uitgebreid afscheid neemt van je viervoeter. Het contrast is dan namelijk te groot tussen het afscheid en het alleen zijn. Zeg eerder ‘tot straks’ of ‘tot zo’. Na een tijd gaat je viervoeter deze woorden herkennen en weet hij dat je weer terug komt.

Tip: geef je viervoeter iets lekkers, zoals een lekkere snack van DARF, om op te knagen als je lang weg bent. Zo vermaakt hij zich en zal je hond dus niet uit verveling aan de stoelpoten beginnen te knagen.

Terug naar huis

Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw hond niet te lang alleen thuis laat. Zeker niet in het begin. Maar daarnaast heeft het thuiskomen ook enige aandacht nodig. Hoor je namelijk dat jouw hond blaft of zie je dat hij bijvoorbeeld aan iets zit te knagen? Wacht dan echt even met naar binnen gaan. Je hond kan dan namelijk denken dat zijn ‘vervelende’ gedrag beloond wordt met dat je weer thuis komt. Wat je kunt doen om dit gedrag te laten stoppen is bijvoorbeeld een keer in je handen te klappen. Zo is je hond afgeleid en dus niet daadwerkelijk bezig met het foute gedrag. Op deze manier zal hij het gedrag niet linken met de beloning dat je thuiskomt en blijft er een positieve herinnering achter van het moment alleen thuis. Door deze positieve herinnering kan je jouw hond in het vervolg veilig alleen thuis laten.