Loading...
Goede hondenschool/puppycursus 2021-06-14T08:59:47+00:00

Een goede puppycursus/hondenschool.

Hoe vind ik een goede hondenschool?

Je hebt of krijgt binnenkort je langverwachte puppy. Natuurlijk wil je heel graag dat dit een goed opgevoede hond wordt. Maar opvoeden moet je leren en je hebt maar één kans om dat goed te doen. Daarom is het verstandig om met je puppy naar een puppycursus te gaan, óók als dit niet je eerste hond is. Want in de puppyklas van een hondenschool leren je puppy en jij hoe jullie kunnen samenwerken en vooral hoe leuk dat is. Zo kan de kleine pup van nu opgroeien tot een betrouwbare en prettige hond voor later, die je ook overal mee naar toe kan nemen zonder problemen.

We gaan op zoek naar een hondenschool voor puppytrainingen.

Waar let je nou op bij het maken van de juiste keuzes voor een hondenschool, hoe weet je dan ook of het echt wel zo’n goede hondenschool is?

Hierbij geef ik je diverse tips waar je op kan letten als je aan het zoeken bent. Uiteindelijk is het aller belangrijkste dat je een hondenschool kiest die bij jouw en je puppy past, en waar hij al met 8/9 weken mag komen trainen, dat is echt de beste leeftijd om te starten.

Ga zoeken naar een hondenschool die les geeft op een positieve manier.

Een fatsoenlijke hondenschool werkt met positieve methoden. Ze leggen de nadruk op het aanleren van gewenst gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag. De oefeningen worden in rustige stappen aangeleerd, zodat de puppy altijd succes boekt, waardoor hij dat gedrag gaat herhalen, dus positief.

Er wordt gewerkt met belonen voor goed gedrag, met voer, snoepjes, aandacht of door spel beloningen.

Er wordt getraind met een tuigje of halsband wat goed past, niet met correctiemiddelen. Met een vaste riem (1mtr a 1,20mtr) en geen flexiriem.

Goede gediplomeerde trainers zullen ook kunnen uitleggen hoe je ongewenst gedrag kan voorkomen. Ze kunnen de voordelen van een bench of eventueel de nadelen daarvan uitleggen. Ze kunnen ook uitleg geven over andere zaken zoals juiste voeding, vlooien/wormen bestrijding, huid en vachtverzorging, etc.

Ga eens kijken bij de hondenschool die je hebt uitgekozen.

Maak kennis met de hondenschool en de trainers en de kandidaten. Voel je je fijn bij wat je ziet en hoort. Mogen kinderen ook meetrainen, of alleen 1 persoon? Juist dat is fijn als kinderen ook mee mogen de pup is een onderdeel van het gezin dus moet ook leren omgaan met kinderen en omgedraaid ook, kinderen moeten leren omgaan met een pup.

Vinden de puppy’s het fijn op de trainingslocatie, zijn ze ontspannen of zie je allen maar stress bij de puppy’s, (staan ze zielig erbij of juist vrolijk). Is het schoon en ordelijk.

Weet dat de instructeurs gediplomeerd zijn.

Ga niet trainen bij een hondenschool met alleen maar vrijwilligers maar kies een hondenschool uit waar gediplomeerde mensen les geven en waar je zeker weet dat jij en je pup genoeg aandacht krijgen. Kies een hondenschool waar je actief bezig bent met je pup en niet dat je steeds moet wachten op je buurt (voordat je het weet is de tijd voorbij en heb je nauwelijks wat gedaan). Weet dat als ze gediplomeerd zijn daar de diploma’s van aanwezig zijn zodat je overtuigd bent. Goede opgeleide instructeurs zijn bekend met de nieuwste les methodes en kunnen ook bij gedragsproblemen helpen of actie ondernemen.

Kies een hondenschool waar de puppy’s vrij kunnen spelen met elkaar.

Ik hoor vaak de opmerking dat puppy’s niet met elkaar mogen spelen, niets is minder waar, het is juist erg belangrijk. Wel gecontroleerd door de instructeurs.

Kies een hondenschool waar je verder kan trainen dan alleen puppytraining.

Na 8 weken puppycursus ben je mogelijk erg enthousiast over de samenwerking met je hond en wil je dat verder uitbreiden. Het is dan makkelijk als je dat op de zelfde school kan doen.

Wanneer start je met de puppycursus?

Het liefst zo snel mogelijk, de meeste puppy’s mogen bij de fokker weg als ze 8 a 9 weken oud zijn.

Helaas zijn er nog altijd veel fokkers en dierenartsen die adviseren om pas na de laatste enting (12 weken) naar puppycursus te gaan. Dit is zo verschrikkelijk jammer!!!! De eerste weken van een puppy zijn zo erg belangrijk om te socialiseren, dat die dan gemist worden!!!!!!

Vanaf 3 weken wordt de wereld van een puppy steeds interessanter, groter en ontdekken ze steeds meer daarbij worden ze steeds nieuwsgieriger. Een zeer groot gedeelte van de socialisatie periode is dan ook de verantwoording van de fokker.

Als de pup 8 weken is en dan bij jouw thuis komt gaat de socialisatie verder en leert hij weer nieuwe interessante dingen  en situaties, dat is dan het ideale moment om met een puppycursus te beginnen. De andere honden en pups zijn dan ingeënt, dus loopt je puppy weinig risico. Puppy’s worden tot op een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen (afweerstoffen) uit de moedermelk. Dat is dus dan ook geen reden om niet naar een puppycursus te gaan. Echter vermijd tot dat ze volledig gevaccineerd zijn (12 weken) de algemene uitlaatplaatsen. (daar kan ontlasting liggen van niet gevaccineerde honden, als je puppy daar aan snuffelt, loopt hij risico besmet te raken).

Vanaf 12 weken begint bij je puppy de angst fase, dat is de fase waarin je puppy ineens bepaalde situaties en mensen eng vind, als je dus pas in die fase gaat starten met puppycursus kan dit een moeilijke fase zijn.

Kortom:

Je geeft je puppy een goede start als je een goede hondenschool uitkiest waar je puppy welkom is vanaf 8 weken en je met het hele gezin (kinderen) mag trainen. Dan ben je verzekerd van de beste begeleiding in de opvoeding van je puppy.

Laat de prijs van een puppycursus daarom nooit van doorslaggevend belang zijn!!!!

www.hondentraininghoofddorp.nl